Politica si administratie

Proiect pentru orientarea profesionalã a elevilor

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă a fost prezentat proiectul „Skills for jobs“, realizat de către AJOFM Cluj şi Asociaţia Inceptus România, prin care  se urmăreşte facilitarea accesului pe piaţa muncii a elevilor. Printre aceştia se numără şi cei hunedoreni, datorită colaborării cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara. 05 proiect elevi
Grupul ţintă este reprezentat de 20.000 elevi din clasele a IX-a şi a X-a, înscrişi în sistemul de învăţământ preuniversitar. Obiectivele proiectului sunt dezvoltarea abilităţilor elevilor privind orientarea profesională, pentru alegerea studiilor academice şi implicit a carierei profesionale în raport cu competenţele şi aspiraţiile lor. Identificarea şi măsurarea intereselor vocaţionale se fac cu ajutorul chestionarului Jackson-JVIS, care oferă consiliere individuală, astfel, completarea lui redă fiecărui elev posibilitatea de autocunoaştere. De asemenea, pentru elevii participanţi va fi organizat şi un concurs cu premii în bani. În principal, se urmăreşte diminuarea ratei şomajului şi reducerea diferenţelor dintre cerere şi oferta de pe piaţa muncii.
„Proiectul este extrem de binevenit şi vine să răspundă nevoilor din sistemul de educaţie. Este o oportunitate de a oferi elevilor noştri servicii de consiliere şi orientare profesională. Elevii din grupul ţintă sunt de la colegiile naţionale şi liceele teoretice din judeţ şi sunt cuprinşi în acesta un număr de 2.773 elevi, din care 1.203 au completat deja testul de evaluare. Noi suntem cuprinşi în proiect, nu suntem parteneri. Avem un feedback din partea elevilor şi părinţilor şi chiar au confirmat că aceste teste îi ajută în alegerea carierei profesionale“, a declarat profesoara Maria Ştefănie, inspector şcolar general în cadrul IŞJ Hunedoara.
La prezentare, au participat şi câţiva elevi hunedoreni, direct implicaţi în proiect. „Sunt foarte bucuroasă că am avut oportunitatea aceasta. Impactul asupra dezvoltării mele personale a fost unul pozitiv şi mi-a confirmat ţelurile pe care vreau să le urmez, în special cariera, şi anume, în domeniul medical“, a precizat Lavinia Ioana, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Decebal“ din Deva.
Valoarea proiectului este de cinci milioane de euro şi are o durată de 20 de luni. (O. Mihnea)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura