Comunitate

Pe primarul din Lelese, starea drumurilor îl omoară

04 ciprian achim primar lelese(112)Necaz mare la Lelese. După împărţirea sărăciei de către Consiliul Judeţean, drumurile comunale de aici au rămas pe dinafară, nefiind alocaţi bani pentru modernizarea lor. Aşa că gropile sunt tocmai bune de rupt roţile de la maşinilor.
Nici măcar drumul judeţean…
“Despre buget  pot spune că se situează la nivelui anului trecut, însă cu o excepţie: pentru modernizarea drumurilor comunale nu am primit niciun leu, comparativ cu 2012, când am avut 200.000 de lei. Problema este că nici în ceea ce priveşte drumul judeţean ce ne tranzitează nu s-a cuprins de la judeţ, vreo sumă pentru acest an. Am avea pe Măsura 125 A un proiect european pentru  modernizarea drumurilor agricole şi unul pe Măsura 125B pentru cele forestiere, adică în total e vorba de aproximativ 2,5 milioane de euro investiţi pe plan local. Dar am fi avut nevoie de ajutor financiar în ceea ce priveşte reabilitarea celor comunale. Restul lucrărilor le facem cum putem, ne descurcăm, dar mă doare că nu avem bani alocaţi taman la drumuri, adică acolo unde situaţia e mai stringentă”, declară Ciprian Achim (foto), primarul din Lelese.
Probleme mari, venituri mici
Cât priveşte finanţele de la unitatea administrativ-teritorială, acestea mai depind şi de bogăţia patrimoniului. „Pădure avem în proprietate, în jur de 1.000 de hectare, acestea generând un venit anual de 50.000-60.000 de lei, dar cu respectivii bani abia ne întreţinem drumurile forestiere care ne sunt arondate. Zeci de mii de metri cub de lemn se transportă de către stat pe aceste drumuri şi sunt distruse. Noi facem ecologie şi dăm oxigenul, iar statul taie lemnele. Nu sunt inginer silvic să-mi pot da cu părerea pe acest subiect, dar de 13 ani de când sunt primar, nu am avut drumuri atât de rele. Avem şi vreo 600 de hectare de păşune, teren eligibil concesionat către trei asociaţii ale crescătorilor de animale. Fiecare asociaţie are câte 7-8 angajaţi, localnici, care curăţă păşunile. Sunt şi câteva pesoane fizice care deţin oi şi au concesionat teren de la noi, dar contractul se încheie la anul care vine. Contractele au fost făcute acum patru ani. Pe vremea aceea, am avut stipulată suma de 66 lei pe hectar concesionat. Nu ştim ce va fi în 2014, poate se vor mări tarifele. Vrem ca în fiecare sat să existe câte o astfel de asociaţie, aşa cum era şi pe vremuri. Aşa cum îşi aşterne fiecare, aşa doarme şi nu vor fi astfel nici discuţii pe această temă”, a mai arătat edilul-şef al comunei Lelese. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura