Pas important în Parlament pentru lupta anti-depresie postnatală
Depresia post-partum afectează tot mai multe mămici, indiferent de vârstă. Strategia struțului care își ascunde capul în nisip nu rezolvă problema. Dimpotrivă, aceste lucruri se agravează, având efecte nefaste asupra întregii familii.
Susținerea colegilor de grup parlamentar
România, comparativ cu alte state din întreaga lume, nu are un sistem național de sprijin pentru gravide și proaspetele mămici, care să includă și măsuri de prevenție, de diagnosticare precoce și de tratament, atunci când depresia se instalează. Pentru corectarea acestor neajunsuri, este nevoie de implicare, de acțiune.
Un prim pas a fost făcut, spune senatorul Lucica Dina Muntean. Susținută de colegii parlamentari din Grupul Parlamentar PNL din Senatul României precum și de alți colegi parlamentari, aceasta a depus propunerea legislativă prin care „Săptămâna conștientizării depresiei post-partum” să fie marcată anual, înainte de 1 octombrie, dată desemnată drept „Ziua Europeană de combatere a depresiei”.
„Nici unei mămici nu trebuie să îi fie rușine că suferă de depresie post-partum. Indiferent dacă survine în timpul nașterii sau în decurs de un an după nașterea copilului. Fără tratament această afecțiune poate avea o evoluție lungă și cu efecte dăunătoare, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Pacientul tăcut sau martorul mut nu este ajutorul optim. Și nu este suficient nici efortul persoanelor afectate sau al acelor care le sunt aproape – familie, colegi, prieteni sau medici – ca lucrurile să se schimbe în bine. Misiunea de a face tot ce este posibil pentru o societate stabilă emoțional în integralitate aparține tuturor și acesta este și motivul principal pentru care am decis să ne implicăm activ”, spune senatorul liberal Lucica Dina Muntean (foto).
Speranța inițiatorilor acestei propuneri legislative este de a da startul unor politici de bune practici la nivel național și local în jurul sănătății mintale materne. Sprijinul și soluțiile reprezintă pârghii esențiale pentru dezvoltarea noastră ca societate.
Dacă se va înțelege asta, dacă vor fi cumpănite cu maturitate beneficiile aduse de acest proiect, votul în Parlament ar trebui să fie în favoarea sa, iar inițiativa legislativă să se bucure de o largă susținere.