ActualitateFlash

Pădurea din jurul Sanatoriului TBC din Brad se taie masiv . Dorin Gligor: Este o iresponsabilitate criminală!

02 dorin-gligorSorina Popa

Dorin Gligor (foto), şeful interimar al Consiliului Judeţean Hunedoara, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că la pădurea din jurul Sanatoriului din Brad ne confruntăm cu o situaţie inadmisibilă.

„Ştiu să amendeze femeile vârstnice, care iau trei surcele”
„Este de datoria mea să trag un semnal de alarmă privind o iresponsabilitate criminală. Îmi asum aceste cuvinte foarte dure, pentru că este vorba despre sănătatea hunedorenilor. La ora la care are loc această conferinţă de presă, au loc tăieri masive de arbori de către Direcţia Silvică în pădurea din apropierea Sanatoriului de pneumoftiziologie din Brad. Este o iresponsabilitate criminală, nu există raţiuni economice sau de altă natură care să justifice aceste tăieri masive. Or, peste tot în lume, sanatoriile TBC s-au construit în zone împădurite, tocmai pentru ca pacienţii să aibă toate condiţiile pentru a se însănătoşi. De aceea, ele sunt împrejmuite de arbori. O numesc iresponsabilitate criminală tăierea arborilor din jurul Sanatoriului Brad. Nu există raţiuni economice pentru aceste tăieri. Solicit public celor responsabili să ia măsuri. Sunt cei care amendează femeile vârstnice, că taie trei surcele. Acolo se merge la ras, oamenii nu se joacă”, a declarat Dorin Gligor, vicepreşedinte al CJ Hunedoara.

„De doi ani se taie arborii”
Directorul Sanatoriului din Brad, dr. Ionel Circo, susţine că de doi ani de zile reclamă această situaţie a defrişărilor din acea zonă, dar  nimeni nu ia nici o măsură. Circo a atras atenţia şi în operativele de la Consiliul Judeţean, dar fosta conducere nu a făcut nimic pentru a se opri tăierile de arbori. „De doi ani există această situaţie. S-a exportat lemn şi în Ungaria de acolo. Sunt firme agreate de Ocolul Silvic Brad. Se taie fag, brazi, stejar. În aceste condiţii, nu va mai rămâne o perdea de protecţie, atât de necesară pentru bolnavii internaţi la noi. Este vorba de două, trei hectare care sunt defrişate total, distrugând perdeaua de protecţie naturală. Nu putem privi fără să reacţionăm la modul în care este eliminat din jurul nostru factorul natural care are un rol primordial în tratarea bolnavilor cu afecţiuni pulmonare”, a afirmat managerul Sanatoriului din Brad. Sanatoriul de pneumoftiziologie Brad are peste 1.500 de pacienţi pe an, el deservind întreaga zonă de vest a ţării.
Contactat, şeful Direcţiei Silvice Hunedoara, inginerul Radu Crişan, a declarat că există un amenajament silvic acolo. „S-au făcut tăieri progresive în acel loc, pentru regenerarea pădurii. Este vorba despre aproape trei hectare în jurul sanatoriului. Noi facem lucrările potrivit amenajamentelor”, a declarat Radu Crişan, directorul Direcţiei Silvice Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura