Ministrul Justiţiei a trimis procurorului general cererea de urmărire penală a lui Călin Popescu-Tăriceanu

14 ianuarie 2021 | 2 Comentarii | Publicat in: Actualitate

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a transmis mier­curi procurorului general Gabriela Scutea cererea de urmărire penală încuviinţată de preşedintele Klaus Iohannis, privind începerea urmăririi penale a lui Călin Popescu-Tăriceanu (foto).
„Ministrul Justiţiei i-a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Ca­­saţie şi Justiţie cererea de urmărire penală for­mulată de preşedintele României privindu-l pe Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, fost prim-ministru, pentru faptele ce fac obiectul dosarului nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Cererea a fost transmisă în temeiul art. 109 alin. 2 teza întâi din Constituţia României, republicată, precum şi al art. 12, art. 18 şi art. 19 din Legea nr. 115/1999 privind res­pon­sa­bilitatea ministerială, republicată, cu modifi­că­rile şi completările ulterioare”, informează Minis­terul Justiţiei.
DNA a cerut Parchetului General sesizarea pre­şe­dintelui Klaus Iohannis pentru începerea ur­mă­ririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru luare de mită, pe vremea când acesta ocupa funcţia de prim-ministru.
Potrivit DNA, solicitarea are în vedere că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că persoana pentru care se cere efectuarea urmăririi penale ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007 – 2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanţă.
„În schimb, acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 de dolari, reprezentând un comision din valoarea plăţilor făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, susţin anchetatorii.
DNA precizează că dosarul a fost constituit în 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat la cererea autorităţilor judiciare austriece. “La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea DNA, a fost sesizat Senatul României să încuviinţeze efectuarea urmăririi penale faţă de aceeaşi persoană (la acea dată având funcţia de senator), pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019 Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective”, explică Direcţia Naţională Anticorupţie.
Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte şi alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată. “Ca ur­mare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menţionată cu referire la fostul demnitar”, arată DNA.
Călin Popescu-Tăriceanu a respins acuzaţiile DNA, explicând că nu s-au făcut plăţi către firma Microsoft cât timp el a condus Guvernul şi, în consecinţă, nu a primit “niciun ban”.
„Am o experienţă de 30 de ani, care mă face să cred că nimic nu este întâmplător. La mine nu a ajuns niciun ban şi nu avea de ce să ajungă. Dosarul Microsoft este legat de licenţele pe care statul român trebuia să le achite firmei Microsoft. În perioada mandatului meu, cu toate că au fost luate patru hotărâri de guvern, dintre care una era vizată de procurorul general de atunci, doamna Kovesi, nu au făcut decât să inventarieze licenţele Microsoft şi nu s-a plătit niciun ban către firma Microsoft în perioada mandatului meu. Deci, nu aveau cum să ajungă bani la mine. Din ce? Legătura se face cu consultanţii pe care PNL i-a avut o perioadă de vreme, care au avut un con­tract care a fost onorat în integralitate şi alte obli­gaţii nu au existat. Consultanţii au dat în judecată PNL pentru recuperarea sumei integrale a con­tractului. Nici eu, nici PNL nu am primit aceste sume. Această sumă de 800.000 de dolari este în capul DNA că ar fi fost într-un fel virată sau folosită de PNL. În dosar, eu nu apar ca fiind beneficiarul vreunei sume şi nici PNL, ca să fie clar”, a afirmat Tă­riceanu, la un post de tele­viziune. (Agerpres)

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. florin spune:

    La puscarie cu el,urmeaza Molot.

  2. Liviu spune:

    Ooo, ce bine ar fi. Gunoiul de Molot in puscarie trebuie sa moara. La puscarie trebuie sa mearga si slugile lui Molot : militienii tortionari goga dan si dumitru liviu.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Sentinţă definitivă în dosarul cetăţenilor cehi condamnaţi pentru braconaj arheologic

Patru cetăţeni cehi au fost acuzaţi şi găsiţi vinovaţi de către magistraţi, după ce au intrat cu detectoare de metale...

Accidente rutiere din cauza poleiului, dar şi a… băuturii

Mai mulţi şoferi au călcat acceleraţia mai tare decât ar fi trebuit şi au sfârşit în afara dru­mului. ”Pe raza...

Băgată în spital de concubin

O tânără de 22 de ani a ajuns la Spitalul Orăşenesc Haţeg după ce a fost băută cu cruzime de...

Închide