ActualitateFlash

Ministrul Andrei Gerea a venit cu veşti noi la Petroşani. Redresarea CEH include disponibilizări şi, posibil, divizarea

Maximilian Gânju02 gerea CEH (2)

Salvarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) depinde de planul de reorganizare întocmit de specialiştii companiei şi ai ministerului de resort, şi va trebui finalizat până în toamna acestui an. Dacă proiectul oferă soluţii concrete de salvare, atunci divizarea companiei hunedorene nu se va mai face.
Soluţie oferită de Comisia Europeană
În planul de reorganizare al CEH sunt luate în calcul disponibilizările de personal, însă plecările nu vor fi preponderent din partea minieră, iar cei care vor ajunge pe liste vor beneficia de plăţile compensatorii. Anunţul a fost făcut de ministrul Energiei, Andrei Gerea la Petroşani. „Este un lucru pe care nu ni-l dorim, dar, din păcate, este necesar. Aceasta (restructurarea, n.r.) se va face cu respectarea tuturor, să spunem, beneficiilor pe care ar trebui să le primească cei disponibilizaţi”, a declarat Gerea. Acesta mai spune că divizarea companiei este o soluţie oferită de Comisia Europeană, pentru a da posibilitatea statului să aloce ajutorul de salvgardare pentru certificatele de CO2. „Dacă nu vom face această plată, România va plăti mult mai mult decât cele 11 milioane de euro datorate, să spunem, pentru aceste certificate. Singura posibilitate de a da aceşti bani, fără ca România să intre în procedură de infringement şi să fie dezavantajată ulterior pe celelalte programe de colaborare cu Uniunea Europeană — şi aici mă refer în special la nivelul fondurilor europene — este să intrăm birocratic în această procedură de divizare”, a precizat ministrul. Programul de restructurare al CEH va trebui finalizat până în luna septembrie şi dacă va oferi soluţiile viabile pentru CEH, atunci procedura de divizare nu va mai avea loc.
Se caută rezolvări şi pentru Mintia
Pe de altă parte, Andrei Gerea a mai declarat că statul român nu a fost de acord cu prelungirea contractului dintre Complexul Energetic Hunedoara şi compania chineză China National Electric Engineering Construction Corporation, care prevedea investiţii la Termocentrala Mintia. „Contractul cu CNEECC nu a fost prelungit din mai multe motive. În primul rând, el nu a întrunit avizele CA, acordul AGA, nici măcar nu a avut avizul compartimentului juridic al companiei. De asemenea, posibilitatea de a fi depusă drept garanţie o mină iarăşi nu a primit acceptul nimănui. Totodată, atât Ministerul de Finanţe, cât şi achiziţiile publice au avut un punct negativ de vedere, ba mai mult, complexul a fost amendat pentru acest contract. Deci, acest contract, aşa cum era el, nu putea fi prelungit, având, dacă vreţi, şi o altă motivaţie: era vorba de o tehnologie deja învechită la care trebuia să mai aducem şi alte investiţii pentru a veni în pas cu vremea. Şi atunci, care este scopul unui astfel de efort? Să mai băgăm şi alţi bani? Nu! Atunci am convenit că nu vom mai prelungi acest contract, mai ales că nu s-a fructificat nimic şi n-am văzut, să spunem aşa, o dorinţă foarte mare din partea partenerilor pentru a-l dezvolta“, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea.
Totuşi, conformarea Termocentralei Mintia la condiţiile de mediu este necesară, iar ministerul caută alte soluţii pentru rezolvarea problemelor de la termocentrală.

One thought on “Ministrul Andrei Gerea a venit cu veşti noi la Petroşani. Redresarea CEH include disponibilizări şi, posibil, divizarea

  • Alooo , domnu’ Gerea, are frate-tu Mazare un apartament in Constanta luat impreuna cu dl Capatana, prin intermediul caruia vand carbune in Serbia, hai sa dam Complex cu Complex carbunele si oamenii afara. Oare DNA ul doarme ? Cand va ancheta si magariile facute in Energie ? astea mai noi ca alea cu Seres sunt vechi ca Unirea. Magariile facute de Aversa prin Marian Capatana cu acoperirea lui Mircea Base in energie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura