Politica si administratie

Închidem capacități de producție de energie electrică românești, dar plătim cel mai mare preț la energia electrică din Europa

Într-un moment în care economia glo­bală este bulversată de o criză energetică fără precedent, guvernanții din România își continuă planul de distrugere a ca­pa­cităților naționale de producție a energiei electrice. În loc să fie retehnologizată pe fonduri europene sau guvernamentale și să rămână a statului român, Mintia a fost închisă pentru a fi vândută la preț de fier vechi apropiaților actualei puteri. Dacă planul de transfer a activelor termo­cen­tralei către domnul Comănescu nu va avea succes, Mintia va fi cumpărată de com­panii străine care au certitudinea că își investesc banii pentru a produce profit.
Potrivit administratorului special al Complexului Energetic Hunedoara, 8 firme și-au exprimat intenția de a cumpăra Mintia, iar administratorul judiciar primește în continuare oferte pentru un grup de mi­nim 800 MW pe gaz.
L-am interpelat în mai multe rânduri pe ministrul Energiei, pe domnul Popescu, ce­rându-i acestuia să păstreze termocentrala în proprietatea statului sau să o transfere Consiului Județean Hunedoara ori Pri­mă­riei Deva, iar apoi să aloce fondurile nece­sare retehnologizării ei. Ultima dată, acesta mi-a răspuns că Mintia reprezenta doar 1% din puterea instalată în capacitățile de pro­ducție de energie românești. Ați închis Mintia, dar nu ați avut nicio jenă când, acum două săptămâni, de exemplu, România importa un sfert din consumul de energie electrică, iar lucrul acesta se întâmpla îna­inte de deconectarea reactorului de la Cer­na­vodă, care a mărit importurile. Pe fondul deficitului capacităților de producție la nivel național și a creșterii dependenței de importuri, România a ajuns să plătească printre cele mai mari prețuri la electricitate din Europa, fapt care se răsfrânge asupra copetitivității firmelor românești și asupra nivelului de trai al românilor.
Revenind la Mintia, solicit din nou (pentru a câta oară?) ca statul român să nu în­stră­ineze termocentrala, ci să o retehnolo­gi­zeze și să repună în folosință, în beneficiul românilor, în general, și al devenilor, în par­ticular. Pentru a sublinia cinismul deciziei privind închiderea Mintiei, vă reamintesc faptul că, la Deva, intrăm în a doua iarnă fără încălzire și apă caldă. După închiderea termocentralei care asigura agentul termic în oraș, avem școli neîncăzite, apartamente și case în care oamenii îngheață de frig.

01.11.2021

Deputat Anamaria Gavrilă
Circumscripția electorală 22 HUNEDOARA

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura