Comunitate

Exponatul lunii aprilie la muzeul judeţean

Magdalena Şerban

La capitolul „Exponatul lunii”, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR) vine în întâmpinarea vizitatorilor cu o nouă piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia, un aşa numit „toporaş de mână” ce constituie una dintre cele mai vechi piese din patrimoniul instituţiei de cultură.
„Sintagma «toporaş de mână» se referă la o unealtă ce poate fi datată din prima epocă a pietrei (Paleolitic) şi desemnează un utilaj litic confecţionat dintr-o aşchie de talie mare, cu margini tăioase, realizate prin retuşare. Piesa expusă în această lună provine din oraşul Simeria (jud. Hunedoara), fiind descoperită la dreapta drumul european E68, pe terasa a doua a Râului Mureş, aproape de confluenţa Streiului cu acesta. Unealta face parte dintr-un lot de piese litice, pe lângă aceasta mai fiind identificate alte patru unelte şi 11 rebuturi (piese fragmentare). Toporaşul de mână a fost datat de către regretabilul cercetător Alexandru Păunescu ca aparţinând Paleoliticului superior de început, mai exact perioadei aurignaciene (aproximativ 30.000 B.C). Această descoperire şi amplasarea locului pe o terasă înaltă a Râului Mureş – o terasă cu mare vizibilitate asupra văii acestuia şi a Văii Streiului – reprezintă dovada existenţei aici a unui sit paleolitic, cu un mare potenţial ştiinţific”, se precizează în comunicatul reprezentanţilor MCDR.
Amintim celor interesaţi de o incursiune în istorie că instituţia are porţile deschise de marţi până duminică, în intervalul orar 10 – 18. Muzeul este închis în fiecare zi de luni.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura