EvenimentFlash

Expertize false în dosarul lui Georg Hocevar?

locomotiveLoredana Goangă

Marţi, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, împreună cu poliţişti din cadrul IGPR şi IPJ Hunedoara, au organizat trei percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Slobozia, într-un dosar penal în care doi experţi, Şerban Lacriţeanu Georgescu şi Răsvan Ciucă, sunt acuzaţi de mărturie mincinoasă şi fals intelectual. Este vorba de dosarul exportului ilegal de locomotive din judeţ, în care este implicat austriacul Georg Hocevar, stabilit la Crişcior.
Sentinţă dată pe baza unor mărturii
În urma percheziţiilor, au fost ridicate 450 de plăci de identificare ale unor locomotive şi vagoane de epocă, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, unele dintre acestea sustrase de pe locomotive cu abur clasate în Tezaurul României, precum şi documente din arhiva Ministerului Transporturilor.
În 2012, Judecătoria Deva i-a condamnat pe austriacul Georg Hocevar, împreună cu două femei, după ce aceştia au fost acuzaţi că au trecut ilegal peste graniţă şase locomotive cu abur. În urma judecării recursului, Curtea de Apel Alba i-a achitat pe cei trei. Decizia magistraţilor de la Curtea de Apel Alba a venit în urma expertizelor de specialitate făcute de Şerban Lacriţeanu Georgescu şi Răsvan Ciucă. „În calitate de experţi, cei doi suspecţi au întocmit rapoartele, atestând fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, astfel că decizia asupra nevinovăţiei inculpaţilor s-a luat, în principal, în considerarea concluziilor acestor expertize”, a declarat Adriana Tămaş, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva. Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii a propus retragerea atestatului de expert pentru cei doi suspecţi. Totodată, aceştia au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind audiaţi de procurorul de caz şi cel mai probabil vor fi duşi în faţa magistraţilor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Reamintim că austriacul Georg Hocevar, în perioada 2000-2005, ar fi trecut ilegal peste graniţă şase locomotive cu abur. Hocevar ar fi obţinut de la Direcţiile Judeţene de Cultură Hunedoara şi Cluj, avize de export pentru locomotivele respective, dar şi pentru mai multe piese de schimb pentru acestea, deşi utilajele nu au fost expertizate anterior. Cu ajutorul avizelor, Georg Hocevar ar fi exportat locomotivele în Austria, deşi două dintre ele fac parte dintr-o serie unicat, fabricate special pentru România în anul 1908.

2 comentarii la „Expertize false în dosarul lui Georg Hocevar?

  • Iarasi ati uitat ca suntem in Europa…

    Regula prezumției de nevinovăție a fost consacrată pentru prima oară de către Revoluția Franceză prin Declarația Drepturilor Omului și Cetățeanului, adoptată de Adunarea Națională a Franței la data de 26 august 1789.
    „ Orice om trebuie considerat nevinovat până la probarea culpabilității sale. Dacă se consideră indispensabil să fie arestat, orice severitate care n-ar fi necesară pentru a se asigura de persoana sa, trebuie să fie în mod riguros reprimată prin lege. ”

    —Art.9 din Declarația Drepturilor Omului și Cetățeanului

    Acest text a influențat decisiv, în sens umanist, toate sistemele de drept procesual penal ale Europei. Această prezumție a fost consacrată la nivel mondial de articolul 11 din Declarația Universală a Drepturilor Omului adoptată de ONU la 10 decembrie 1948.
    „ Orice persoană învinuită (acuzată) a fi săvârșit o infracțiune este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu a fost stabilită (dovedită) într-un proces public cu asigurarea garanțiilor necesare apărării. ”

    —Articolul 11 din Declarația Universală a Drepturilor Omului

    Prezumția de nevinovăție a fost reiterată la nivel internațional de către Pactul Internațional al Drepturilor Civile și Politice
    „ Orice persoană acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată a fi nevinovată cât timp culpabilitatea sa nu a fost stabilită în mod legal. ”

    —Art.14 pct.2 din Pactul Internațional al Drepturilor Civile și Politice

    Recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin Decizia din 10 februarie 1995, în cauza Rihemont vs. Franța a statuat că „o încălcare a prezumției de nevinovăție poate să provină nu numai din partea unor judecători sau a unui tribunal, ci și din partea altor autorități publice”.

  • Poate ar fi bine sa precizati cum s-a ajuns la concluzia ca expertizele sunt false?
    Si, in alta ordine de idei, din miile de locomotive cu abur pe care le-a avut CFR, multe fiind unicat, ce a mai ramas? Pe CFR-isti nu ii aresteaza nimeni pentru distrugere de patrimoniu? Ca sa nu mai vorbim de cai ferate, gari, depouri…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura