Elevii de clasa a VIII-a au început examenele

Livia Botici

Începând de ieri, s-a dat startul evaluării naţionale a elevilor de clasa a VIII-a, în vederea înscrierii la liceu. Prima probă scrisă de examen este cea de limba şi literatura română, care a fost susţinută ieri, urmând ca pe data de 12 mai, să fie organizată proba la matematică.

Fără istorie sau geografie

Peste 4.500 de elevi hunedoreni, din clasa terminală gimnazială, au susţinut ieri proba la limba şi literatura română, la nivelul judeţului fiind înfiinţate aproape 100 de centre de testare. De asemenea, mâine, tinerii de clasa a VIII-a pentru care limba română nu este limbă maternă, vor da examen la această disciplină. Următoarea etapă a Evaluării Naţionale va avea loc în data de 12 mai, atunci când elevii vor susţine proba la matematică. Începând cu acest an, din programa examenelor premergătoare înscrierii la liceu, a fost eliminată proba la istorie sau geografie. „Subiectele vor fi secrete şi vor fi formulate după modelul evaluărilor internaţionale. Trebuie să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele pentru evaluarea naţională, să aibă un nivel mediu de dificultate şi să permită rezolvarea în 120 de minute. Elevii vor fi supravegheaţi de profesorii din şcoala lor, iar lucrările vor fi corectate tot în interiorul şcolii”, a declarat inspectorul şcolar general Alexandru Lăutaru.

Calcul pentru admitere

Anul acesta, media de admitere la liceu va fi calculată ţinând cont de media de absolvire a gimnaziului, care are o pondere de 50 la sută, media notelor obţinute în clasa a VII-a la tezele cu subiect unic, pondere 25 la sută, şi media notelor obţinute la probele din clasa a VIII-a de la Evaluarea Naţională. În vederea derulării repartizării computerizate, în perioada 17-24 iunie, absolvenţii claselor a VIII-a, împreună cu părinţii şi diriginţii lor, vor completa fişele de înscriere la liceu. Pe 2 iulie va avea loc repartizarea propriu-zisă, iar până pe 3 iulie, unităţile de învăţământ gimnazial vor afişa listele cu foştii lor elevi admişi la liceu şi lista cu locurile rămase disponibile.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Semifinale pe teren neutru

FC Hunedoara (lidera Ligii a IV-a), Olimpia Ribiţa, Silva Miracol Hărău şi Măgura Pui (toate din Liga a V-a) se

A dat atacul la butoiul cu bere

Un bărbat din judeţul Neamţ a ajuns pe mână poliţiştilor hunedoreni, după ce a prădat localul Firenze Club, din Deva....

Pedofilul britanic ar fi fost abuzat în copilărie

Profesorul englez de filosofie, Paul Richard Dorday (foto), acuzat de pedofilie, le-ar fi prezentat magistraţilor de la Petroşani, unde este...

Închide