Politica si administratie

Declaraţie politică a deputatului PSD Laurenţiu Nistor. Autonomia localã realã este libertatea de a stabili valoarea taxelor la nivel local

05-Laurentiu-Nistor-3Economia României s-a redresat cel mai bine prin comparaţie cu situaţia celorlalte state din Europa Centrală şi de Est, revenirea fiind generată în mare parte de creşterea cererii interne. Şi aceasta nu este o laudă guvernamentală de sine, ci o constatare statistică oficială a unui raport întocmit de prestigiosul grup „The Economist Group“. Iar creşterea cererii interne a venit ca urmare a creşterii consumului intern şi creşterii reale a salariilor. Toate acestea nu s-au întâmplat de la sine, ci au fost rezultatul politicilor programatice de relansare economică puse în practică de Guvernul Victor Ponta de doi ani încoace.

Când economia merge bine, poţi alege cum anume doreşti să foloseşti ceea ce s-a obţinut. Guvernul a ales să facă reforma fiscală. O reformă fiscală care să întărească autonomia locală, acordând autorităţilor locale posibilitatea să stabilească politica fiscală locală ţinând cont de propriile necesităţi de proiecţie bugetară. O reformă care să elimine discriminarea generată de sistemul fiscal actual în funcţie de natura juridică a contribuabilului. O reformă fiscală care să încurajeze investiţiile şi să reducă sarcinile administrative-fiscale pentru contribuabili.
De asemenea, consiliile locale vor avea competenţa de a majora, pentru clădirile şi terenurile neîngrijite situate în intravilan, impozitul pe clădiri şi pe teren cu până la 500%. Iar pentru terenul agricol extravilan nelucrat timp de doi ani consecutiv, tot consiliul local va putea majora impozitul pe teren cu până la 500%. În plus, s-a introdus posibilitatea de scutire sau reducere a impozitului pe mijloacele de transport agricole folosite exclusiv în domeniul agricol.
Proiectul Codului fiscal şi al Codului de procedură fiscală reprezintă cea mai importantă acţiune a coaliţiei din această sesiune parlamentară. Practic, prin modificările introduse în  cele două legi, Guvernul lasă primăriile să îşi stabilească propriile taxe, iar aceasta este cea mai fermă delegare de autoritate financiară către administraţiile locale şi cea mai clară dovadă că autonomia locală nu este doar o temă de dezbatere politică de seminar.
Regionalizarea, descentralizarea şi autonomia locală sunt unele dintre cele mai importante soluţii de rezolvare a problemelor cu care se confruntă România. Prin descentralizare şi autonomie locală se asigură participarea comunităţilor locale la procesul decizional din toate domeniile de interes pentru cetăţeni şi, în acelaşi timp, controlul acestora asupra utilizării resurselor.
Numai dacă se respectă principiul moral în virtutea căruia resursele produse de către comunitate trebuie utilizate în folosul comunităţii respective se asigură armonia în cadrul unei societăţi. Numai în acest mod vom putea asigura armonia socială în România.
Deputat Laurenţiu Nistor,
preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura