Actualitate

Continuă lupta împotriva „Drumului lui Băsescu“

Nicolle Ebner

Agent Green, organizaţiile partenere şi profesori de la catedra de Taxonomie şi Ecologie a Universităţii Babeş-Bolyai au demarat primul contrastudiu ştiinţific de biodiversitate din România, pentru a demonstra că tronsonul trei al DN 66A, cunoscut ca „Drumul lui Băsescu“, ar urma să afecteaze ariile protejate pe care le traversează şi să distrugă ireversibil ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei, adăpostit în munţii Retezat, Godeanu şi Ţarcu.

Studii de biodiversitate

Observaţiile în teren au început în luna ianuarie a acestui an, în condiţii de zăpadă ce măsura chiar şi doi metri şi la temperaturi de sub -30 de grade Celsius. Chiar şi în astfel de condiţii, specialiştii în mamifere mari au parcurs cei 19 km de drum la picior. „Avem totuşi de-a face cu cea mai vastă zonă sălbatică fără drumuri pavate din Europa. Dacă nu aici, atunci unde să întâlnim atâtea specii de animale sălbatice? Nu puteam sta nepăsători şi în puţinul timp pe care îl mai avem la dispoziţie, am decis să facem contrastudiul. Un studiu serios ar trebui realizat totuşi în baza unor observaţii pe cel puţin doi-trei ani. Al nostru va fi de numai un an, deoarece acordul de mediu nu aşteaptă după noi, din păcate. Chiar şi aşa vom demonstra că impactul DN 66A asupra mediului este inacceptabil şi intenţionăm să publicăm rezultatele într-un jurnal ştiinţific internaţional de calibru”, a spus Gabriel Păun, preşedinte Agent Green. Echipa proiectului evaluează în acelaşi timp o posibilă rută alternativă, constând dintr-un tunel care ar evita pasul Jiu-Cerna şi Stânca Roşie, salvând astfel Peisajul Forestier Intact.

Cer să nu se emită acordul de mediu

Evaluarea impactului asupra biodiversităţii reprezintă ultimul pas necesar a fi făcut de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale în procesul de luarea deciziei privind acordul de mediu pentru asfaltarea naturii, care urmează să fie luată de Agenţia Naţională de Protecţia Mediului. Agent Green, Grupul Milvus, Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor, Societatea Carpatina Ardeleană, WWF şi Societatea Română de Herpetologie cer ANPM să nu emită acordul de mediu pentru construcţia tronsonului trei al DN 66A. Anul trecut, Agent Green şi organizaţiile partenere au protestat la Câmpuşel, locul până unde s-a ajuns cu asfaltul, au oprit Hotărârea de Guvern de la începutul acestui an, care viza defrişarea a 30 ha de pădure ce stau în calea drumului, au dat în judecată Administraţia Parcului Naţional Domogled şi au desfiinţat studiul de impact al beneficiarului construcţiei, care conţinea zeci de erori şi omisiuni ştiinţifice.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura