ActualitateFlash

Cererea de intrare în insolvenţă a CEH a fost admisă

05 Mintia termocentrala (31)Natalia Bumbac

Cererea de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a fost admisă de instanţă. Administrator judiciar pentru această perioadă a fost desemnată Casa de Insolvenţă GMC din Craiova. Decizia Tribunalului nu este definitivă, aceasta poate fi atacată cu apel în termen de şapte zile de la publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.
Tribunalul Hunedoara a mai decis conexarea la cererea de insolvenţă făcută de CEH, a dosarului în care 18 firme au solicitat acelaşi lucru. „Instanţa ia act că în prezenta cauză au fost înregistrate cererile de deschidere a procedurii insolvenţei faţă de debitoarea CEH de către creditori (…), cererile acestora devin declaraţii de creanţă în prezenta cauză. Respinge cererea de intervenţie în interes propriu formulată de Sindicatul «Noroc Bun», faţă de cererea debitoarei CEH de deschidere a procedurii insolvenţei”, se arată în minuta instanţei.
Deşi din punctul de vedere al unora intrarea în insolvenţă a CEH ar însemna salvarea acestuia de la pieire, în opinia specialiştilor, nu există cale de întoarcere pentru producătorul de energie, fără o implicare serioasă a statului. Mai mult, angajaţii CEH sunt siguri că vor deveni şomeri odată cu venirea anotimpului cald.
„Consider că atât timp cât Ministerul Energiei, în speţă statul român, nu asigură piaţă de desfacere pentru energia produsă pe bază de cărbune, acest sector nu va putea fi revigorat. Intrarea în insolvenţă va permite prelungirea activităţii până în primăvară, atât cât va fi nevoie ca Termocentralele Mintia şi Paroşeni să asigure agent termic. Dacă statul ar pune în aplicare Directiva 72 a UE, care permite statelor membre pentru o cantitate de 15 la sută din producţia anuală de energie să se asigure din resurse indigene, am fi legaţi de Valea Jiului. Siguranţa energetică în orice ţară este asigurată şi pe bază de cărbune. Nu se doreşte, interesele duc în altă parte. Dacă pică CEH şi CEO, nordul ţării rămâne cu un minus de putere şi va trebui suplimentat. Interesul este să devenim importatori de energie. Acum se vede neimplicarea parlamentarilor hunedoreni, nu iese nici unul să susţină aplicarea Directivei 72 a UE. Odată cu reducerea activităţii, locurile de muncă din sectorul energetic vor fi reduse cu 80 la sută. Din 1.700 de angajaţi, ar putea rămâne doar 500. Cele două termocentrale vor fi transformate în CET-uri, vor merge cu o instalaţie mică pe bază de gaze”, a afirmat Cristian Iştoc, vicepreşedintele Federaţiei Sindicale Naţionale Mine Energie.

One thought on “Cererea de intrare în insolvenţă a CEH a fost admisă

  • Dragilor inceti la gandire, piata libera are regulile ei, nu regula tarnacopului.
    NIMENI nu e OBLIGAT sa va asigure piata, papa, banisori. Intr-o democratie acelea se castiga, se cuceresc, bineinteles dupa reguli comerciale nu neaparat de protectie sociala in culori PSD.
    Istoria o fi si ea curva, da-i una eleganta, a venit vremea sa platiti efectul mineriadelor. Pensie la 45 de ani, curent la 0,8 , spor de Vale, etc., etc., etc.
    Lancezeala mintii care s-a prins in osanza in 45 de ani in care restu’ tarii mancam „nimic” si la voi inca se traia mai omeneste, acum se plateste.
    Munca o fi fost ea grea , dar sistemul, pricepeti o data , NU ERA REALIST.
    Iar acum asteptarile de la niste hoti amarati cum sunt TOTI cei din cloaca politica, sunt puerile fratilor, chiar nu realizati ?!
    Pacat ca judete intregi au fost pustiite de mediocritatea, atat a liderilor politici, cat si a „influentelor” locale si inca mai asteapta Feti frumosi pe cai albi si pe care sa-i cheme Iliescu, Roman, Brucan, etc.
    Puneti mana si lucrati, daca vreti ca sa mancati.
    Va mai dau o veste teribila, in cazul regionalizarii Romaniei, nu stiu daca pensiile babane o sa mai aiba cine sa vi le plateasca , tovarasi .

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura