Politica si administratie

Ce proiecte are primarul Devei pentru seniorii orașului

Adriana Năstase

Primarul municipiului Deva, Florin Oancea (foto), spune ce proiecte are pentru seniorii orașului. Atenția edilului șef se îndreaptă și spre cei care au ieșit la pensie, nu doar spre tineri.

 

Reporter-Există vreun proiect de realizare a unui cămin de bătrâni finanțat de Primăria Deva? Fonduri europene, buget local, buget guvernamental?

Florin Oancea-Am înființat de curând, în ședință de consiliu local, Grupul de Acțiune Locală Urban Cetate Deva. În cadrul acestuia analizăm oportunitatea și posibilitățile de a realiza un cămin pentru persoanele vârstnice în municipul nostru, cu finanțare europeană, pe baza ghidurilor care vor apărea în perioada imediat următoare. Vrem să le oferim vârstnicilor mai mult decât un cămin. Vrem să simtă că sunt acasă, beneficiind de îngrijire de specialitate.

R- Pentru tineri se fac multe, avem facultăți, școli, parcuri, evenimente. Ce puteți face, din funcția de primar al reședinței de județ pentru seniorii municipiului?

F.O.- Avem deja facilități și beneficii pentru pensionari cu pensii mici/vârstnici fără venituri și anume:

  • tichete sociale pentru achiziționarea de centrale termice de apartament – destinate familiilor/persoanelor singure din municipiul Deva cu venituri lunare de până la 1.525 de lei/persoană și care au fost racordate la sistemul centralizat de termoficare, la momentul închiderii Termocentralei Mintia. Programul social a fost inițiat în anul 2021 de Primăria Municipiului Deva și Direcția de Asistență Socială Deva și finanțat integral de la bugetul local.
  • produse alimentare și de igienă – prin POAD (în funcție de venituri sau grad de dizabilitate)
  • ajutor social – în cazul celor fără niciun venit
  • bilete de călătorie gratuite pentru transportul public local
  • ajutoare de urgență
  • servicii de îngrijire personal la domiciliu
  • hrană gratuită – „Masa pe roți” (pentru vârstnicii cu venit sub minimul pe economie) sau cu plata a 30% din venit, fără a depăși valoarea meselor (22 lei/zi), în cazul celor cu venituri mai mari decât venitul minim pe economie

De asemenea, seniorii au un club unde își pot petrece timpul liber, pot socializa, pot organiza diverse activități.

 

R- Avem cluburi unde ei pot să își petreacă timpul. Câte asemenea cluburi sunt în oraș? Evident pe care le gestionează primăria.

F.O.- Avem Centrul de zi „Clubul Seniorilor”, din Piața Victoriei unde am prelungit programul de funcționare, la cererea membrilor clubului. Clubul funcționează și sâmbăta, începând din 2 iulie 2022.

Centrul de zi „Clubul Seniorilor” oferă posibilitatea persoanelor vârstnice de a-şi petrece timpul liber în mod activ şi plăcut, desfăşurând diferite activităţi recreative şi de natură socială sau participând la acţiuni şi campanii de informare pe diverse teme, organizate de Direcţia de Asistenţă Socială în colaborare cu alte instituţii.

De asemenea, membrii centrului de zi beneficiază, gratuit, de consiliere psihologică şi juridică.

Centrul de zi „Clubul Seniorilor” Deva are, în prezent, peste 50 de membri, cu o vârstă medie de 75 de ani.

Avem de asemenea un proiect pentru Centrul de zi „Clubul Seniorilor 2” – Aleea Muncii, nr. 7 (în clădirea unei foste grădinițe, care va fi reabilitată, modernizată și reconfigurată, cu bani de la bugetul local). În prezent, Direcția  de Asistență Socială Deva a contractat serviciile de proiectare.Prin realizarea acestei investiți se urmărește alocarea resurselor fizice și logistice necesare pentru petrecerea timpului liber de către persoane vârstnice și persoane cu dizabilități, implicarea acestora în activități recreative și readucerea persoanelor de vârsta a treia în viața socială activă, cu scopul creșterii calității vieții și a combaterii fenomenului singurătății.

Totodată, Centrul de zi „Clubul Seniorilor 2” va oferi servicii de asistență medicală, terapii de recuperare și relaxare, îngrijire personală și servicii de suport, inclusiv asistență și suport pentru familia beneficiarilor.

În imobil vor fi amenajate săli multifuncționale (sală de activități recreative; sală pentru activități sportive, dotată cu masă de tenis; sală pentru diverse evenimente etc.), cabinet medical, spații administrative și spații igienico-sanitare care să deservească inclusiv persoanele cu dizabilități.

Pe de altă parte, în cadrul proiectului de investiții, administrația locală urmărește implementarea conceptului nZeb pentru o clădire existentă – o performanță energetică foarte ridicată, la care consumul de energie este aproape egal cu zero sau foarte scăzut și este acoperit cu energie din surse regenerabile produsă la fața locului.

În esență, imobilul în care va funcționa „Clubul Seniorilor 2” va avea o arhitectură modernă, prietenoasă cu mediul și va beneficia de spații verzi (gazon, arbori și arbuști ornamentali, plante cu flori etc.), dotate cu mobilier urban, precum și de facilități pentru persoanele cu dizabilități (rampă de acces în clădire, pavaje/covoare tactile la intrarea în imobil, marcaje tactile de trecere și de oprire, hartă tactilă a imobilului etc.).

Proiectul ar putea fi finalizat anul viitor.

 

R- Vă gândiți la alte proiecte pentru seniorii Devei? Sunt mulți pensionari cu pensii mici. Ei nu își permit mare lucru cu banii din pensie. Cum îi puteți ajuta?

 

F.O.-Avem acum în pregătire un proiect pentru servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoane adulte cu dizabilități. Vom realiza și alte proiecte pentru seniorii Devei cărora le datorăm respect, dragoste, atenție și șansa la o viață bună și liniștită. Administrația publică locală va face tot ceea ce este posibil pentru ca seniorii noștri să simtă că sunt sprijiniți și ocrotiți de noi.

 

 

 

 

 

 

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura