Comunitate

Bolnavii se bazează tot pe mineri

Maximilian Gânju

Unităţile medicale din Valea Jiului şi chiar din restul judeţului se bazează pe donatorii de sânge care provin din industria minieră. Deşi nu sunt răsplătiţi pe măsură, minerii rămân principalii furnizori de sânge, fiind categoria socială pe care se bazează Laboratorul de Transfuzie Sanguină din Petroşani.

Astfel, dintre cei circa 200 de donatori care trec în fiecare lună pragul acestuia, mai bine de jumătate sunt mineri. Aceasta, chiar şi în condiţiile în care, în urmă cu câţiva ani de zile, conducerea CNH SA Petroşani a decis să nu le mai plătească minerilor donatori ziua liberă acordată pentru gestul lor umanitar. „Cândva, aveam aproape 500 de donatori pe lună, mai mult de jumătate dintre aceştia fiind mineri. După ce conducerea Companiei a aplicat acea decizie de regulament intern de a nu mai plăti ziua liberă, numărul minerilor s-a redus drastic, dar, totuşi, şi în continuare, ei sunt singurii pe care ne putem baza. Mai avem însă şi tineri sau şomeri care vin să doneze sânge. Interesant este şi faptul că numărul donatorilor creşte înaintea sărbătorilor de Paşte, sau Crăciun”, au precizat reprezentanţii Laboratorului de Transfuzie Sanguină Petroşani. Dintre cei 200 de donatori de sânge care s-au prezentat la laborator în luna decembrie, aproximativ 100 sunt, sau au fost, angajaţi ai unora dintre exploatările miniere din Valea Jiului.
Un donator este răsplătit cu tichete de masă în valoare de 60 de lei şi cu o motivare pentru ziua în care s-a prezentat să-şi îndeplinească îndatorirea cetăţenească. În plus, în municipiul Petroşani, cei care au la activ cinci donări într-un singur an sunt scutiţi de plata impozitului pe casă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura