Comunitate

Bolnavii de SIDA din Petroşani îşi cer dreptul la viaţă

Carmen Cosman

Părinţi ai adolescenţilor infectaţi cu virusul HIV şi chiar persoane mature bolnave s-au strâns în faţa Centrului HIV din Petroşani, pentru a afla ce se întâmplă cu tratamentele care ar trebui asigurate de Ministerul Sănătăţii pentru ei.
Majoritatea pacienţilor s-a îmbolnăvit în spital, la naştere, în perioada 1989 – 1990, din cauza unei vitamine perfuzabile administrate, care ar fi fost primită din Franţa sub formă de ajutoare umanitare. Acum, bolnavii de HIV/ SIDA spun că statul i-a îmbolnăvit şi acelaşi stat îi omoară, pentru că nu le asigură medicaţia necesară, decât parţial. “De patru-cinci luni, primim tratamentul două săptămâni da, două ba, iar în august nu am avut deloc”, a precizat mama unui copil bolnav de cumplita maladie. “Medicamentele nu-şi mai fac efectul dacă luăm două săptămâni, iar mai apoi facem pauză alte două săptămâni”, a subliniat şi o tânără care a avut neşansa să contacteze boala în spital.
După ce au încercat să discute cu medicii de la Centrul HIV Petroşani, protestatarii au obţinut o întrevedere cu managerul Spitalului de Urgenţă Petroşani, Alin Vasilescu, care le-a explicat că sumele primite de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate sunt insuficiente şi nu ajung pentru decontarea întregului tratament. “Mai mult decât ai bani în buzunar, nu poţi să cheltuieşti. La nivel naţional s-a stabilit costul mediu pe pacient la suma de 2.400 de lei/lună. La Petroşani, costul mediu este de 3.400 de lei”, a explicat Vasilescu. Practic, în cazurile în care boala este mai avansată, şi costurile de ţinere a acesteia sub control cresc, însă Ministerul Sănătăţii a limitat plafonul de decontare, printr-un ordin emis anul acesta. Reprezentanţii spitalului speră ca problema să fie rezolvată anul viitor, odată cu semnarea noului contract cu CJAS. La Petroşani, sunt cei mai mulţi pacienţi cu HIV/ SIDA din judeţ, respectiv 194, aflaţi pe listele centrului de profil.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura