Comunitate

ANAF a amendat cu 30.000 de lei țărani care vindeau fructe în fața casei. Șeful ANAF, despre inspectori: Îmi este rușine!

Adriana Năstase

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş (foto), a anunţat că doi inspectori de la Antifraudă Deva au dat patru amenzi în valoare de 30.000 de lei acelor ţărani care vând mere sau pere pe marginea drumului, afirmând că îi este ruşine că ase­me­nea oameni lucrează la ANAF şi aşa înţeleg ei să lupte împotriva marii eva­ziuni fiscale, potrivit News.

Indivizi, nu inspectori
Lucian Ovidiu Heiuş a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că nu toate lucrurile care se întâmplă la nivelul ANAF sunt pozitive. “Din păcate, nu întot­deauna lucrurile care se întâmplă la nivelul ANAF-ului sunt pozitive. Doi ins­pectori de la Antifrauda 5 Deva, deci din vestul ţării, au considerat că în partea de vest a României evaziunea fiscală s-a ter­minat. În mintea lor au considerat că în Timişoara toate cluburile îşi fisca­li­zea­ză toate veniturile, toate marile res­ta­u­rante înregistrează tot ceea ce se vinde, că achiziţiile intracomunitare din Arad sunt toate înregistrate şi fiscalizate, că în Caraş nu se mai face contrabandă cu al­cool. Ce au considerat aceşti inspectori, îmi cer scuze, nu inspectori, aceşti indi­vizi pentru că dacă-i numesc inspectori Antifraudă deja e prea mult. S-au dus în luna octombrie şi au dat patru amenzi în valoare de 30.000 de lei acelor oameni, acelor ţărani care stau pe marginea dru­mului, câteodată chiar în faţa casei şi vând nişte mere, nişte pere, nişte stru­guri, poate un borcan de miere având cer­tificat de producător”, a afirmat Heiuş.

Și țuică, pe deasupra
„Aici au considerat ei că este marea eva­ziune fiscală, că ăsta este rolul Anti­fraudei, să meargă şi să găsească frauda adevărată în România, la cei patru oa­meni care vindeau nişte mere şi nişte pere, care într-adevăr probabil că nu erau din grădina lor proprie aşa cum pre­vede legea şi le-au dat 10.000 de lei amen­dă pentru aceasta şi le-au mai găsit trei litri de ţuică şi le-a dat 20.000 de lei amendă. În total, a primit amendă o persoană 30.000 de lei, un om care în loc să fure, în loc să stea cu mâna întinsă stă poate toată ziua în soare, în praf, în vânt pe marginea drumului să vândă co­rect nişte produse, să-şi completeze ve­nitul. Şi vin aceşti nemernici care fac de râs ANAF-ul, care aruncă cu noroi pe obrazul celor 600 de colegi de la Anti­fraudă, care îşi fac treaba aşa cum tre­buie, colegi care se duceau şi confiscau trei kilograme de aur de la case de amanet din Strehaia. Şi aceşti indivizi se duceau să dea amenzi de 30.000 de lei la acei oameni care stau şi vând pe mar­ginea străzii”, a precizat preşedintele ANAF.

Abateri manageriale
Heiuş a mai declarat că îi este ruşine că asemenea oameni lucrează la ANAF. „Îmi este ruşine ca asemenea oameni lucrează la ANAF şi că aşa înţeleg ei că tre­buie să luptăm împotriva marii eva­ziuni fiscale. Începând cu 1 noiembrie am schimbat pe directorul general ad­junct care coordonează Antifrauda de la Deva, din vestul ţării şi pentru alte aba­teri manageriale şi de luni, Direcţia de Inte­gri­tate se duce să cerceteze mo­dul în care îşi desfăşoară activitatea aceşti inspectori şi cum îşi permit ei să amen­deze nişte oameni cu asemenea sume, o asemenea discrepanţă între o faptă care poate că nu-i corectă, poate că merele alea pe care le-au vândut nu erau din grădina lui, ca să dai treizeci de mii de lei amendă că l-ai găsit cu trei litri de ţuică, păi asta înseamnă că ai rezol­vat toată evaziunea fiscală din vestul României, că nu mai e nimic de găsit altceva, înseam­nă că ai prins tot ce înseamnă contra­ban­dă cu alcool, ai gă­sit tot ceea ce se întâmplă în neregulă la marile companii din vestul ţării şi nu au mai rămas decât acei oameni care stau pe marginea străzii să câştige şi ei nişte bănuţi în plus. Asta gândeau cei doi ins­pectori de la antifraudă de la Deva”, a adăugat Heiuş.
El a mai declarat că cei mai mulţi anga­jaţi ANAF luptă cu evazioniştii.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura