Actualitate

Actorul Cosmin Rădescu a câştigat concursul de manager

Natalia Bumbac

Teatrul Dramatic „I. D. Sîrbu” din Petroşani, aflat în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, are un nou manager cu drepturi depline după demisia fostului şef al instituţiei de cultură, Nicoleta Bolcă. Pentru funcţia de conducere a teatrului petroşănean s-au bătut, în total, trei candidaţi, actorii Irina Burghiu-Aniţoiu, Eugen Titu şi Cosmin Rădescu (foto), actualul manager interimar al teatrului.
Probă susţinută public
Concursul a fost compus din două probe, cea de prezentare a proiectului de management şi cea a interviului. La prima probă, cea mai mare notă, 8,26, a obţinut-o Irina Burghiu-Aniţoiu. Proiectul de manager al lui Cosmin Rădescu a fost notat cu 8,10, iar cel al lui Eugen Titu cu 7,10. Testul decisiv a fost cel al interviului susţinut ieri în faţa comisiei de examinare, formată din doi specialişti de la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca şi Teatrul Naţional din Târgu Mureş, precum şi reprezentantul CJ Hunedoara. Susţinerea probei a fost publică.
„Greaua moştenire” lăsată de fostul manager
La prezentarea proiectelor de manager, candidaţii, doi dintre ei, au vorbit despre situaţia reală a Teatrului Dramatic „I. D. Sîrbu”. Aceştia au arătat faţa nefardată a teatrului, care, fără exagerare, pare a fi dezastruoasă! Cea mai gravă problemă discutată a fost degringolada din organigrama instituţiei. Din spusele lor, la teatrul din Petroşani, oamenii sunt angajaţi pe un anume post, dar, în realitate, ei prestează cu totul alte servicii. Spre exemplu, portarul figurează în acte drept casier, iar machieuza în contractul individual de muncă este manipulator decoruri. Teatrul nu are pus la punct un sistem de stingere a incendiilor, iar intrările şi ieşirile sunt blocate de decoruri, sala de spectacole având o singură uşă accesibilă. Clădirea teatrului este degradată şi nu are dotările tehnice necesare, acoperişul este distrus, deşi a fost reparat cu puţin timp în urmă, a spus unul dintre candidaţi. Numărul spectatorilor, prezentat de vechea conducere a teatrului, a fost umflat, piesele se jucau o singură dată, la premieră, după care erau abandonate. Deşi pentru montarea lor se cheltuiau bani mulţi, neexistând o explicaţie logică a acestor fapte. Competitorii au vorbit despre aceste lucruri, în contextul prezentării proiectelor de manager, construite pe date reale, nu pentru a reliefa „greaua moştenire”. Trebuie spus că toate aceste probleme ies la iveală în condiţiile în care mulţi ani la rând, teatrul a beneficiat de o subvenţie generoasă de la CJ Hunedoara (pe vremea când era condus de Mircea Moloţ), de aproape un milion de euro anual. Iar, datele prezentate de fosta conducere arătau o situaţie idilică, nicidecum una plină de probleme.
A convins comisia
Rezultatele la a doua probă, inclusiv media la cele două teste, au fost afişate ieri pe site-ul CJ Hunedoara. Eugen Titu a luat cea mai mică notă, 5,10. Acesta s-a dovedit a fi slab pregătit şi nu a ştiut să răspundă la întrebările comisiei, nici la cele care vizau conţinutul propriului proiect de manager, spunându-le examinatorilor „să-l creadă pe cuvânt că va face performanţă la teatru”. Eugen Titu a participat în 2016 şi la concursul pentru funcţia de director al Teatrului de Artă din Deva. A obţinut cea mai mare notă la prima probă, fiind dat, pe surse, câştigătorul concursului, dar nu a fost aşa. Irina Burghiu-Aniţoiu a descris foarte bine rolul teatrului în contextul socio-cultural al Văii Jiului şi a vorbit despre proiectele teatrale pe care le are în plan ca viitor manager. Actriţa s-a clasat pe locul doi cu nota 8,03 la interviu şi o medie de 8,15. Cel mai convingător proiect prezentat în faţa comisiei pare să fi fost cel al lui Cosmin Rădescu. Actorul a fost notat cu 9,10, fiind declarat admis cu o medie finală de 8,60. Rezultatele pot fi contestate de către candidaţi în termen de 24 de ore de la afişare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura