Actualitate

Un jurnalist din Valea Jiului martorul cutremurului din Italia

03 cutremurAlice Brandisz

Sergiu Balaban Duck (foto), un tânăr jurnalist din Petrila, a fost martorul cutremurului devastator produs săptămâna trecută în provincia italiană Perugia, zona localităţii Amatrice.  Redactorul-şef de la „Vocea străzii”, stabilit în Italia, a trăit pe viu dezastrul provocat de seismul soldat cu aproape 300 de morţi. Printre victimele din Italia se află şi români plecaţi din ţară pentru a-şi construi un viitor mai bun. Din cei aproape 300 de morţi, 11 sunt români. Pe lângă aceştia, şase sunt răniţi şi internaţi în spitale, 14 dispăruţi şi alţi 11 de-ai noştri se află într-o tabără de sinistraţi.
Momente de coşmar
Sergiu a  transmis în permanenţă pentru mai multe publicaţii din ţară, postând şi pe pagina de Facebook înregistrări video cu imaginile dezastrului. „Vineri, am ajuns lângă Amatrice, localitatea cea mai apropiată de epicentru. Nu se putea ajunge chiar în Amatrice, toate străzile sunt blocate. În schimb, am luat la pas toate localităţile din jurul acestei zone. Am trăit pe pielea mea cutremurul de vineri dimineaţa, având magnitudinea de 4,8. Am întâlnit o familie de români care este bine, ei lucrează aici, în zona asta, iar casa lor nu a fost afectată de cutremur. În schimb, un alt român, tot de aici, din localitatea asta, era disperat pentru că verişoara lui dispăruse. Eu sunt sigur că femeia se afla sub dărâmături, însă nu ştim dacă a fost deja identificată sau dacă se află printre victimele numărate de Ministerul Afacerilor Externe“, relatează Sergiu pe voceastrăzii.com.
Hunedoreanul povesteşte cum a trăit pe pielea lui momente de coşmar, fiind printre voluntarii care participă la salvarea victimelor. „Am reuşit să ne cazăm foarte greu, am mâncat foarte puţin, am dormit foarte puţin. Hotelurile sunt pline de oameni ce au fost găzduiţi, gratuit, în urma cutremurului. Vineri a căzut un acoperiş la câţiva metri de noi, am simţit pe propria piele câteva replici. Înainte de cutremur, parcurgeam acest drum în jumătate de oră, acum am ajuns în şapte ore, fiindcă am ocolit pe o altă rută. Tunelurile şi podurile au fost distruse, iar drumurile închise. Lumini de la girofaruri şi praful ce se ridica de acolo, fiindcă oamenii lucrau şi încercau să scoată trupurile celor răniţi sau morţi dintre ruine. Am întâlnit, vineri dimineaţa, o coloană de salvatori montani ce au venit din Austria ca voluntari cu 10 echipaje canine, care să caute printre ruine. Am mers mai mult să ajutăm, nu neapărat să pozăm şi filmăm. Mi-ar fi fost ruşine să stau cu telefonul în mână şi să-i filmez pe alţii cum îşi rup degetele printre mormanele de pietre. Am văzut spaima din ochii bătrânilor din Norcia care-şi întindeau hainele pe sârma de la geam şi încercau să pară normali. Am văzut cozile de voluntari la donat sânge şi materiale. Eu am simţit praful din Amatrice la mine în plămâni”, mai relatează Sergiu Balaban Duck.
În prezent, reprezentanţii misiunilor diplomatice ale României în Italia şi ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni – Maria Ligor se află la locul în care s-a produs dezastrul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura