Reportaj

Sorin Csaki, hunedoreanul care salveazã vieţi în Italia

Maximilian Gânju

Un fost salvamontist, expert în intervenţii la calamităţi şi dedicat trup şi suflet muntelui, de loc din oraşul Petrila, a ajuns membru cu drepturi depline în apreciata „Croce Verde”, serviciu voluntar de intervenţie şi salvare de pe lângă carabinierii italieni. Nu este singurul caz din Valea Jiului, când un profesionist îşi găseşte aprecierea peste hotare.
 

În Valea Jiului n-au avut sprijin
Sorin Csaki (foto) a activat ani de zile în serviciul de salvamont din Petrila şi apoi, împreună cu medicul de urgenţe, Cătălin Popa, un salvator foarte apreciat, a pus bazele unei structuri voluntare de intervenţie în caz de calamităţi sau accidente. Asociaţia Mont Planet Petrila, pe perioada cât a avut resurse să funcţioneze, în mare măsură cu fonduri provenite din buzunarul celor care au înfiinţat-o, a avut numeroase intervenţii de salvare, iar destui oameni pot spune că sunt bine datorită voluntarilor. Ca orice lucru bun, serviciul respectiv nu a fost susţinut decât într-o mică măsură de autorităţile din toată Valea Jiului, pentru că voluntarii operau oriunde era nevoie de ei. Drept urmare, n-a mai putut funcţiona, iar oamenii au fost nevoiţi să-şi găsească alte ocupaţii. Sorin a plecat în Italia, la muncă, exact cum face orice român care vede că nu este recompensat pentru munca sa, dar mai ales, de multe ori, este chiar împiedicat să şi-o facă. Având cunoştinţe bogate în intervenţii de salvare pe munte sau la calamităţi şi cu o experienţă de ani de zile, petrileanul şi-a găsit imediat locul. Nu oriunde, ci într-un serviciu voluntar de intervenţie, considerat de vârf în Italia, şi din care fac parte cei care au servit în rândul carabinierilor.
 

Totul e bine   organizat
„Am plecat din Valea Jiului, pentru că trebuia să-mi câştig o pâine pentru mine şi familie. A fost greu în Italia o perioadă până când am reuşit să-mi găsesc de muncă şi mai dificil a fost să intru în „Crucea Verde”, dar am reuşit. Nu pentru că nu aveam experienţă, dacă acesta era motivul, din prima zi eram inclus, ci pentru că-mi trebuia rezidenţa, adică adresa exactă unde să fiu găsit la orice oră din zi şi din noapte, pentru a pleca la intervenţii. Am dat examenul şi l-am luat fără probleme. Pentru mine este o mândrie că am fost acceptat, iar serviciul este foarte respectat în Italia. Carabinierii pun la dispoziţie cam toată logistica necesară serviciului, maşini de intervenţie, ambulanţă, chiar şi un elicopter. Tot ce este necesar, iar uniformele noastre poartă însemnele lor şi nu există orgolii, cum poate se întâmplă la noi. Echipele nu pleacă la salvare fără medic în componenţă, totul este foarte bine organizat”, spune voluntarul. Sunt plătiţi pentru fiecare intervenţie, însă nu banii au fost motivul pentru care Sorin Csaki a vrut să facă parte din serviciul de salvare. „Îţi rămâne în sânge, dacă ani de zile ai făcut acest lucru, şi mie îmi lipsea foarte mult. Acesta este motivul pentru care chiar unii dintre carabinieri, după ce s-au pensionat, au intrat în serviciul acesta”, spune Sorin.
Chiar cu o săptămână în urmă, a participat la o intervenţie, iar aprecierea de care se bucură „Crucea Verde” face ca aproape 24 de ore din 24 să fie nevoie de ei. „Aici, nimeni nu spune nu este treaba mea. Suntem solicitaţi să ducem vârstnici la spital, persoane bolnave la dializă, să salvăm animale. Toate intervenţiile pleacă de la acelaşi concept: să salvăm viaţa”, mai spune Sorin.

Salvaţi din mijlocul apelor
Cea mai mare intervenţie la care a luat parte românul anul acesta a fost în primăvară, când Italia a fost lovită de inundaţii. S-a lucrat fără încetare timp de patru zile, iar petrileanul a scos împreună cu salvatorii italieni zeci de persoane şi animale din ape. „În primăvară, a fost o intervenţie majoră, la inundaţii şi am avut de salvat tot ce se putea. După cum am mai spus, viaţa primează şi i se acordă o importanţă la fel de mare, fie că este om, fie animal. Am luat în bărci bărbaţi, femei, copii, bătrâni, dar şi căţei, pisici ori alte animale”, îşi aminteşte Sorin. Acum, şi-a luat licenţa de transmisiuni radio cu nota 10. Are dreptul să folosească toate frecvenţele internaţionale destinate radioamatorilor, iar acest lucru îl face şi mai util serviciului. Sorin Csaki nu este singurul care-şi găseşte aprecierea peste hotare, fiind adoptat imediat de către străini. Asistenta şefă din cadrul Spitalului de Urgenţă Petroşani, fostă componentă a SMURD Valea Jiului, salvează vieţi în Irak, iar munca ei este foarte apreciată de străini.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura