Flash

Madrid, oraşul Galactic

madrid_2509809kCapitala Spaniei, situată în inima Peninsulei Iberice şi chiar în mijlocul Castiliei la o altitudine de aproximativ 600 de metri, are o populaţie de peste trei milioane de locuitori. Un oraş cosmopolit, un centru de afaceri, centru al administraţiei publice, al Guvernului, al Parlamentului Spaniei şi al Familiei Regale.
Madrid este un oraş plin de contraste, aici fiind locul unde caracterul de oraş istoric se îmbină perfect cu arhitectura modernă. În ciuda populaţiei mari, Madridul nu este foarte aglomerat, datorită reţelei metroului madrilen, una dintre cele mai extinse reţele de metrou din lume şi cu un ritm de dezvoltare accelerat. Fiind cel mai mare oraş din Spania, în Madrid există o ofertă foarte bogată de hoteluri şi posibilităţi de cazare pentru turiştii cu standarde dintre cele mai variate. În Madrid se găseşte cazare ieftină, dar şi cazare la hoteluri de cinci stele şi pot fi închiriate apartamente sau chiar vile.
Când să vizitezi Madridul?
Clima din Madrid este marcată de extreme. Verile sunt foarte călduroase şi uscate, cu temperaturi ce ajung până la 40 de grade Celsius în iulie. În ianuarie, temperatura medie este de 4 grade Celsius. Cea mai bună perioadă pentru a vizita Madrid este în lunile aprilie-mai şi septembrie-octombrie, când temperaturile sunt cele mai potrivite. Vara, oraşul este foarte aerisit, deoarece foarte mulţi madrileni se duc pe coastă în vacanţă, însă este foarte cald chiar şi după miezul nopţii.
Cum ajungi la Madrid
Fireşte că la Madrid se ajunge cel mai uşor cu avionul. Hunedorenii pot opta pentru cursele aeriene care pleacă din cele mai apropiate aeroporturi – Sibiu, Timişoara, Cluj-Napoca – sau din Bucureşti. Se poate călători la Madrid şi cu autocarul sau maşina personală. Cea mai scurt şi utilizat traseu pentru maşini, cu plecare din Deva, este pe ruta Aead, Szeged, Budapesta, Letenye, Maribor (Slovenia), Ljubljana, Triest (Italia), Padova, Brescia, Piacenza, Genova, San Remo, Nice (Franţa), Nimes, Montpellier, Narbone, Perpignam, Figueres (Spania), Girona, Vilafranca del Penedies, Saragoza, Madrid. Distanţa este de 2.950 de kilometri şi de la Mako, din Ungaria, poate fi străbătută până la Madrid tot pe autostradă. Este un drum lung pentru cei care merg cu autoturismul, care poate fi făcut doar în etape, cu perioade de odihnă.
Obiective şi atracţii turistice
Madrid are foarte multe de oferit celor care aleg să-l viziteze. Multitudinea de muzee şi obiective turistice face din Madrid unul dintre cele mai vizitate oraşe din Spania. Vă prezentăm în continuare câteva din obiectivele turistice din Madrid ce nu pot fi ratate într-o vacanţă în capitala Spaniei.
Plaza Mayor, o piaţă mare din centrul oraşului Madrid, este foarte populară printre turişti şi localnici deopotrivă. Piaţa rectangulară are o arhitectură uniformă, foarte asemănătoare cu piaţa Vosgilor din Paris. De când a fost făcută, Plaza Mayor a fost centrul multor festivităţi, lupte cu tauri, încoronări şi execuţii. La aceste evenimente asistau chiar şi peste 50.000 de spectatori. Este folosită şi în zilele noastre pentru anumite evenimente. În centrul pieţei se găseşte o statuie de bronz a Regelui Filip al II-lea al Spaniei, ridicată în anul 1616. Cea mai importantă clădire din Plaza Mayor este Casa de la Panaderia, sediul breslei brutarilor.
Palatul Regal sau Palacio Real este cel mai mare şi cu siguranţă unul dintre cele mai impresionante palate din Europa. Are peste 2.000 de camere decorate în modul cel mai luxos cu putinţă, dintre care 50 pot fi vizitate. Este situat în estul centrului istoric al oraşului Madrid şi destul de aproape de Plaza de Espana. Palatul este învecinat la est cu Campo del Moro, un parc foarte mare care se întinde de la Rio Manzanares până la Palatul Regal. De pe gazonul verde de la intrarea în parc, turiştii se pot bucura de o privelişte superbă, neobturată asupra palatului. În faţa Palatului Regal se află Plaza Oriente, o piaţă superbă cu o statuie ecvestră a lui Filip al IV-lea. Statui ce înfăţişează diverse regine ale Spaniei se găsesc peste tot în piaţă. Ideea a fost că aceste statui să fie plasate pe acoperişul palatului, dar erau prea grele şi s-a hotărât să fie plasate în piaţa în faţa palatului.
Parque del Buen Retiro este cel mai popular parc din Madrid. Poate fi foarte aglomerat în special în weekenduri, când famiile madrilene ies la o plimbare prin parc şi muzicanţii, pictorii, ghicitorii, jonglerii sau artiştii stradali animează mulţimea. Aproape de intrarea din partea de nord a parcului Retiro se află un lac artificial foarte mare: Estanque del Retiro. De aici se pot închiria bărci cu vâsle, o distracţie foarte căutată în special în weekend. O statuie ecvestră mare a Regelui Alfonso al XII-lea veghează asupra lacului. Monumentul ridicat în 1922 de mama Regelui Alfonso constă dintr-o colonadă semicirculară cu o statuie ecvestră a regelui în faţă. În partea de sud se găseşte un alt lac mult mai mic. Pe malul lacului se poate zări o clădire superbă din sticlă, Palacio de Cristal. Tot în această zonă se află şi un alt pavilion, Palacio de Velazquez, folosit pentru expoziţii temporare. O altă parte a parcului este Grădina de Trandafiri, Rosaleda. Una dintre cele mai remarcabile statui din parcul Retiro este cea numită El Angel Caido. Statuia este dedicată lui Satana şi este probabil singura astfel de statuie din Europa.
Plaza de Espana este una dintre cele mai mari şi importante pieţe din Madrid. Într-o zi însorită de vară este plină de vânzători ambulanţi, turişti şi localnici. Piaţa este situată la sfârşitul superbei Gran Via, una dintre cele mai aglomerate străzi din Madrid. Piaţa verde este înconjurată de străzi şi cu toate acestea este încă un loc foarte relaxant în timpul zilei. O fântână mare şi o frumoasă statuie care-l onorează pe scriitorul spaniol Cervantes împodobesc piaţeta.
Gran Via. Singura stradă care nu trebuie ratată în excursia la Madrid este Gran Via, o adevărată expoziţie de arhitectură din secolul 20. Această stradă este plină de viaţă şi una dintre zonele de shopping cele mai importante ale oraşului. De asemenea, aici se găsesc şi o mulţime de hoteluri şi cinematografe. Dar ceea ce face această stradă deosebită este design-ul arhitectural al clădirilor mari. Într-o plimbare pe această stradă foarte aglomerată nu trebuie să uitaţi să mai ridicaţi capul din când în când pentru a admira decoraţiile generoase ale celor mai importante „edificios“.
Puerta de Alcala. În mijlocul piaţetei numită Plaza de la Independencia se găseşte unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Madrid: Puerta de Alcala – Poarta Alcala.
Arco de la Victoria. În Plaza de la Moncola, în apropiere de Parcul Oeste, chiar în apropierea centrului oraşului, se găseşte un mare arc de triumf, Arco de la Victoria – Acrul Victoriei. Arcul pare mai vechi decât este de fapt. Dictatorul Franco l-a construit în anul 1956 drept tribut pentru armata să naţionalistă care a înfrânt republicanii în timpul războiului civil din Spania (1936 – 1939). Arco de la Victoria este cunoscut şi sub numele de Puerta de Moncloa, nume ce este preferat de cei care nu mai doresc să-şi amintească de răposatul dictator.
Catedrala Almudena a avut nevoie de mai bine de 100 de ani pentru a fi construită. A fost în cele din urmă sfinţită de Papa Ioan Paul al II-lea în anul 1993. Catedrala are 104 metri lungime şi 76 lăţime. Domul central are un diametru de 20 de metri. Interiorul Catedralei Almudena este mai modern şi mult mai modest decât cel al concurenţei sale din Toledo. Clădirea situată chiar lângă Palatul Regal merită însă cu siguranţă o vizită fie numai şi pentru mărimea sa impresionantă.
Plaza Puerta del Sol este punctul perfect de pornire în explorarea oraşului Madrid. Această piaţă aglomerată, central situată, este unul dintre locurile cele mai pline de viaţă din oraş. Acum, Puerta del Sol este inima centrului istoric din Madrid, dar în trecut, locul era la marginea din partea de est a oraşului. Piaţeta semi-ovală din prezent a fost creată în secolul al 19-lea. În mijlocul pieţei se găseşte o statuie mare ecvestră a Regelui Carlos al III-lea. În faţa clădirii, pe pavaj se găseşte o plăcuţă cu „kilometrul 0“, ce marchează centrul reţelei de drumuri din Spania. Este locul din care toate distanţele rutiere sunt măsurate. Puerta del Sol este şi locul în care se găseşte simbolul oraşului Madrid: o statuie de 20 de tone a unui urs ce mănâncă fructe dintr-un copac. Numele oficial al statuii este „El Oso y El Madrono“. Madrono este o specie de copac înrudit cu căpşunul.
Muzeul Prado. Carlos al III-lea al Spaniei, care a domnit între 1759 şi 1788, şi-a dorit ca Madrid să aibă obiective şi muzee la fel de importante precum celelalte capitale importante din Europa. Astfel că s-a apucat să ridice clădiri superbe, muzee şi alte atracţii, în încercarea de a ajuta capitala Spaniei să rivalizeze cu alte oraşe precum Roma, Paris sau Londra. Acest muzeu ce se bucură de un mare prestigiu este unul dintre obiectivele turistice cele mai vizitate din Madrid, captând atenţia iubitorilor de artă din întreaga lume datorită colecţiei sale foarte bogate şi variate. Colecţia permanentă a Muzeului Prado este una dintre cele mai mari din lume. Este formată din aproximativ 9.000 de tablouri, 5.000 de desene, 2.000 de tipărituri, 1.000 de monede şi medalii, şi aproximativ 2.000 de obiecte decorative.
Plaza de Cibeles. Cea mai frumoasă piaţă dintre multele pieţe din Madrid este Plaza de Cibeles. Piaţa foarte aglomerată este înconjurată de clădiri maiestuoase. În centru se află Fuente de la Cibeles. Această fântână numită după Cibele (sau Ceres), zeiţa romană a naturii, este unul dintre cele mai importante simboluri ale Madridului. Fântâna Cibeles o reprezintă pe zeiţă într-un car tras de doi lei. A fost construită între anii 1777 şi 1782. De fiecare dată când echipa Real Madrid câştigă câte un trofeu, suporterii se adună în jurul fântânii pentru a se bucura împreună de succesul echipei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura