ActualitateFlash

Eveniment arheologic unic în România: Un schelet de acum cinci milenii, descoperit la Silvaşu de Jos

07schelet Silvasu 2Oana Mihnea

Începând din acest moment, judeţul Hunedoara se poate mândri cu o descoperire în premieră la nivel de ţară. Cercetările arheologice făcute pe Dealul Ţapului, de pe raza localităţii Silvaşu de Jos au scos la suprafaţă un schelet uman, despre care specialiştii cred că datează din anii 3.000 î.Hr.

07schelet SilvasuÎntoarcere în trecut
Odată cu această descoperire din situl arheologic de la Silvaşu de Jos, arheologii hunedoreni şi cei de la Muzeul Banatului din Timişoara, au putut stabili cu exactitate date referitoare la ritualul de înmormântare practicat în urmă cu 5.000 de ani. „Am descoperit acest schelet în una din movilele cu manta de pământ de la Silvaşu de Jos. Cercetările noastre au început în anul 2006 şi de atunci am mai descoperit în acest sit o groapă cu 16 vase ceramice. Prima descoperire a unor oseminte a avut loc în anul 2011. De această dată, scheletul scos la suprafaţă zilele trecute, presupunem că este al unui membru important al unei comunităţi de indo-europeni, din cultura coţofeni, stabilită în această zonă în jurul anului 3.000 î.Hr. Ineditul constă în faptul că, odată cu descoperirea acestuia, putem spune că se cunosc cu exactitate toate etapele prin care au fost create movilele, şi implicit, ritualul de înmormântare practicat în acea perioadă“, a declarat arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie din curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara.

Ofrande şi trupuri descărnate
Potrivit specialiştilor, cu 5.000 de ani în urmă, oamenii se  înmormântau după anumite reguli. Pe un rug erau arse ofrande şi vase, în timp ce trupul neînsufleţit era expus în apropiere pentru a fi descărnat. Apoi, peste acel rug se punea pământ şi alături, scheletul defunctului într-o cutie de lemn. În acest fel apar movilele cu manta de pământ, care pot ajunge până la doi metri şi jumătate înălţime. „Descoperirea ne dă indicii clare despre primele influenţe indo-europene, care au venit dinspre est în această zonă. Este de departe cea mai completă bază de date de acest tip, deoarece până în momentul de faţă nu s-a ajuns la astfel de rezultate. Movile mai sunt şi în alte părţi ale ţării, dar acum, cu această dovadă, reuşim să cunoaştem practicile de înmormântare, lucru unicat în acest moment pentru ţara noastră“, a precizat Dragoş Diaconescu, cercetător ştiinţific în cadrul Secţiei de Arheologie a Muzeului Banatului.

Osemintele vor fi expuse la muzeu
O parte din oseminte vor fi trimise spre analiză unui laborator specializat din Polonia, pentru că se doreşte realizarea unui studiu ADN pentru identificarea sexului defunctului sau alte indicii care să ducă la stabilirea deplasărilor făcute de către respectiva comunitate. Atunci când va exista o imagine unitară asupra descoperirii făcute, cel mai probabil anul viitor, osemintele vor fi expuse la muzeul din Hunedoara ca obiect de patrimoniu. De asemenea, având în vedere că aceste movile de la Silvaşu de Jos sunt de fapt într-un cimitir, trimite specialiştii cu gândul la existenţa unei aşezări străvechi în apropiere, existând posibilitatea ca urme ale acesteia să fie găsite în viitor în zona Dealului Ţapului.

3 comentarii la „Eveniment arheologic unic în România: Un schelet de acum cinci milenii, descoperit la Silvaşu de Jos

  • Nu poate fi scheletul lui Attila, care a a trăit în sec. V d. H. iar descoperirea este datată cu o vechime 5.000 de ani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura