ActualitateFlash

Primarul din Uricani, nemulţumit de aşa-zisele consultări legate de strategia de dezvoltare a Văii Jiului

Magdalena Şerban

Săptămâna trecută, primarii din zona Văii Jiului au avut o întâlnire la Vulcan cu preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora, având loc discuţii pe baza proiectului european ”Green Line” ce prevede introducerea de autobuze electrice, dar şi modernizarea staţiilor de autobuz de pe teritoriul Văii Jiului. Necazul însă vine dinspre strategia pentru dezvoltare a Văii Jiului pe perioada 2021-2027 şi modalitatea în care consultarea edililor nu se prea face în timp real.

Cere dezbateri serioase, nu şedinţe suprapuse
„Consiliul Judeţean şi-a asumat faptul că suportă 98 la sută din ceea ce implică lucrările suplimentare neeligibile legate de programul Green Line, restul împărţindu-se între unităţile administrativ-teritoriale (…). Asta este o veste chiar bună. Dar cu acest prilej, după ce s-a terminat de abordat punctul respectiv, am discutat despre modul în care decurge dezbaterea pe strategia de dezvoltare a Văii Jiului. Preşedintele CJ Hunedoara, împreună cu noi, cei cinci primari din Valea Jiului şi viceprimarul Petroşaniului (primarul nu a venit la Vulcan), am constatat că întâlnirile online făcute pentru strategie nu se realizează cu o consultare în prealabil. De exemplu, în acea zi, la ora 11:30 a fost programat ca un alt punct să fie discutat online pe strategie, dar noi, de la ora 12 am avut deja stabilită întâlnirea de la Vulcan pentru Green Line. Cum să putem să participăm online, când la 11:30 ne-am pus pe drum?! (…) Am solicitat printr-o scrisoare semnată de noi, cei cinci primari şi preşedintele CJ, Mircea Bobora, şi trimisă Ministerului Fondurilor Europene, printre altele, ca întrunirile să aibă loc de două-trei ori pe lună, la o dată şi locaţie stabilite de comun acord. Vrem ca reprezentanţii PricewaterhouseCoopers, care au obţinut contractul de consultanţă, să vină în Valea Jiului (vom asigura noi toate condiţiile de protecţie împotriva COVID-19), fiind plătiţi pentru a face consultările, astfel ca strategia să poată fi cu adevărat dezbătută, să fie diseminate corect şi coerent informaţiile, la rândul nostru, fiecare primar în parte să putem avea discuţii cu cetăţenii pe care îi reprezentăm, în fond pentru ei fiind făcută. (…) Pe primul loc trebuie să fie ei. Nu facem o strategie pe hârtie, ci ne dorim o dezbatere pe fiecare punct, separat.
Consultanţii au fost la început în Valea Jiului, ca să ne cunoaştem, dar atât. A venit pandemia şi s-a trecut în online. Vrem să atenţionăm că nu e ok. (…) Oamenii merg la magazine, la terase, se întâlnesc guvernanţii la şedinţe, noi de ce nu putem? Nu vrem strategii formale, ci să se dea tot interesul, nu cu programări haotice. (…) Fiind persoane alese, trebuie să apărăm interesele cetăţenilor. Adevăratul sens al strategiei este dezvoltarea comunităţilor locale din Vale. Deci, împreună, cu şi pentru cetăţean”, susţine unul dintre primarii nemulţumiţi, Dănuţ Buhăescu (foto), edilul-şef din Uricani.

PwC, consultant agreat de Comisia Europeană
De precizat că PricewaterhouseCoopers (PwC) este compania de consultanţă agreată şi contractată de Comisia Europeană care se va ocupa îndeaproape, alături de primării şi nu numai, de noua Strategie de Dezvoltare a Văii Jiului, necesară implementării viitoarelor proiecte finanţate de Europa în cadrul Platformei zonelor miniere aflate în tranziţie.
După cum se ştie, strategia este necesară pentru a putea fi accesate fonduri europene pe exerciţiul financiar următor şi foarte utilă pentru a putea fi înfiinţată Investiţia Teritorială Integrată, în sprijinul societăţilor de aici, dar şi al autorităţilor locale în procesul de absorbţie a banilor europeni nerambursabili. Direcţiile de acţiune trebuie stabilite în raport cu realităţile concrete ale zonei, nevoile oamenilor, priorităţile autorităţilor şi aşteptările conducerii comunităţilor locale, consultantul având ca obiectiv generarea consensului în cadrul sesiunilor de consultări pe care le va organiza, în diferite formate de lucru, în fiecare etapă a proiectului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura