ActualitateFlash

O nouă confruntare în instanţă pentru cel mai frecventat complex de agrement din Deva. Cine se luptă să închidă Aqualand?

Natalia Bumbac02 aqualand-deva

O problemă mai veche legată de autorizaţia de mediu acordată Complexului de agrement Aqualand din Deva revine în actualitate. După ce în 2013, un grup de cetăţeni din Deva, împreună cu un ONG din Cluj, au obţinut în instanţă suspendarea actului emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, de data aceasta, au intentat un alt proces prin care solicită anularea autorizaţiei de mediu. Procesul se află pe rolul Tribunalului Cluj, iar în 21 ianuarie va avea primul termen.
Au pierdut un proces
În iunie 2013, după pronunţarea hotărârii definitive de către Curtea de Apel Cluj în care s-a decis suspendarea avizului de mediu, staţia de cogenerare care producea energia necesară pentru funcţionarea complexului acvatic a fost oprită. Totul a plecat de la reclamaţiile unui grup de cetăţeni din Deva care s-au arătat deranjaţi de zgomotul produs de staţia respectivă şi care au acţionat Aqualand-ul în judecată. În acelaşi proces, de partea reclamanţilor s-a înscris şi Asociaţia „Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu” – o organizaţie neguvernamentală din Cluj. După pierderea procesului, administratorii Aqualand şi autorităţile locale din Deva au căutat soluţii pentru retehnologizarea staţiei, care asigură consumul de energie al complexului.
Vor solicita o nouă autorizaţie
Potrivit administratorului Aqualand, Irinel Faur, prima decizie a fost de a retehnologiza staţia de cogenerare, ca mai apoi să se solicite un nou aviz de mediu. Acest lucru nu a fost posibil, dat fiind al doilea proces intentat de aceleaşi părţi, care aşa cum am menţionat mai sus, au cerut pe baza aceloraşi motive, anularea avizului de mediu. „În paralel, s-a luat decizia de a nu mai merge pe retehnologizare, ci să solicităm avizul de mediu pe baza unui bilanţ de mediu întocmit cu ajutorul unor măsurători. Bilanţul de mediu se va face pe o perioadă de un an de zile, iar acum suntem într-un schimb de informaţii cu cei de la Garda de Mediu, ca să stabilim exact condiţiile şi să ştim ce avem de făcut. După ce vor fi făcute toate aceste măsurători şi se va stabili că sunt îndeplinite toate condiţiile, vom solicita din nou eliberarea avizului de mediu”, a afirmat Irinel Faur.
Costurile cu energia sunt prea mari
Pe perioada cât a funcţionat staţia de cogenerare de la Aqualand, necesarul de energie electrică pentru complexul acvatic era asigurat, ba uneori se înregistra şi surplus. În prezent, condiţiile optime de funcţionare a bazei de agrement sunt asigurate de două centrale pe gaze, iar cheltuielile sunt foarte mari. Potrivit administratorului Aqualand, pierderea procesului din 2013 şi respectiv suspendarea avizului de mediu au afectat enorm din punct de vedere economic baza de agrement, astfel încât este nevoie de o susţinere financiară din partea Primăriei Deva. Aceasta asigură o sumă de 200.000 lei lunar pentru a acoperi costurile, iar pentru pierderile înregistrate în 2014 urmează să se întocmească un bilanţ. Cu toate acestea, utilitatea investiţiei se demonstrează prin numărul mare de clienţi care vizitează zilnic Aqualand-ul. Aşa cum a afirmat Irinel Faur, în perioada sărbătorilor sau la sfârşit de săptămână, între 500 şi 1.000 de persoane vin la baza de agrement, iar în zilele obişnuite în jur de 250 de persoane, multe venind pe bază de abonament. De aceea, municipalitatea face eforturi financiare mari ca să asigure funcţionarea Aqualand, acesta fiind un obiectiv social şi de agrement de mare interes pentru populaţia din Deva şi nu numai. Dar să luăm în calcul şi această ipoteză: ce se va întâmpla dacă Primăria Deva nu va mai putea să susţină financiar complexul Aqualand, care dacă lucrurile vor merge tot aşa, se va îngloda în datorii? Acesta se va închide?
De menţionat este faptul că Asociaţia „Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu” din Cluj-Napoca este parte şi într-un proces în care a fost contestată autorizaţia de mediu pentru construirea deponeului ecologic de la Bârcea Mare, beneficiar fiind Consiliul Judeţean Hunedoara. Dosarul se află tot pe rolul Tribunalului Cluj, iar magistraţii au stabilit un termen la care este posibil să se dea o pronunţare.

One thought on “O nouă confruntare în instanţă pentru cel mai frecventat complex de agrement din Deva. Cine se luptă să închidă Aqualand?

  • Ce interes are acest ONG ?
    Cine este in spatele acestor procese?
    Asta ar trebui sa aflati voi, jurnalistii lui Peste.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura