Actualitate

La Castelul Corvinilor s-a deschis un atelier medieval de fierărie

hunedoara1      Un atelier medieval de fierărie vechi de câteva sute de ani şi o sală special amenajată pentru ca turiştii să poată lua în mână o sabie şi un scut sau să îmbrace o cămaşă de zale, au fost deschise vineri la Castelul Corvinilor din Hunedoara, ca parte a unui proiect mai amplu de promovare a monumentului istoric, ce va încuraja conceptul de ‘muzeu viu’. Astfel, în aripa administrativă a castelului, turiştii pot vedea, la scară normală, cum arăta un atelier de fierărie în urmă cu peste 500 de ani, de la sculele folosite de fierari până la echipamentele cunoscute, cum sunt foalele pentru înteţirea focului. Toate piesele au  fost obţinute din donaţii oferite de sătenii din jurul municipiului Hunedoara.

“Am încercat să refacem întreg atelierul, inclusiv şopronul. Un sătean ne-a oferit grinzile masive din lemn, pentru că nu le mai folosea acasă. Celelalte piese le-am primit de la diverşi donatori, iar noi am muncit aproape două săptămâni, pe brânci, pentru a putea crea un produs turistic reuşit pentru cei vor veni la castel în această vară. Vor fi o mulţime de surprize”, a declarat Ioan Bodochi, preşedintele Asociaţiei pentru Protejarea şi Conservarea Castelului Corvinilor.

Într-o altă încăpere, situată la baza Turnului Alb, a fost amenajat un spaţiu în care turiştii vor putea pune mâna pe o sabie sau un scut, toate replici ale celor originale. Oamenii se vor putea fotografia cu aceste obiecte, iar dacă noul concept va avea succesul scontat, tot aici va putea fi îmbrăcată partea superioară a unei armuri, cu ajutorul cavalerilor din Asociaţia Ordinul Cavalerilor de Hunedoara.
“Din experienţa noastră, omul matur poate deveni un copil atunci când atinge nişte obiecte cărora le poate simţi forma sau greutatea. Replicile permit ca turiştii să le poată simţi. Se desfiinţează astfel acele bariere care sunt legate de prezenţa unor vitrine. Atunci când suntem noi acolo ne asigurăm că vizitatorul poate îmbrăca o cămaşă de zale, poate purta un coif sau simte greutatea unei arme”, a explicat preşedintele Asociaţiei Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Marius Badiu. Proiectul de promovare turistică a monumentului istoric de la Hunedoara a fost iniţiat de Asociaţia pentru Protejarea şi Conservarea Castelului Corvinilor şi Asociaţia Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, cu sprijinul autorităţilor locale. Scopul principal al acestuia este de a oferi vizitatorilor activităţi interactive prin diverse evenimente culturale de calitate.

“Castelul este foarte important pentru promovarea turismului în municipiul Hunedoara. Este un monument unic în ţară şi este de referinţă între castelele medievale din Europa. Este foarte important că mai multe ONG-uri se implică pentru a realiza evenimente pe gustul turiştilor”, a declarat Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara. Potrivit acestuia, Castelul Corvinilor din Hunedoara se bucură de o creştere constantă a numărului de turişti, astfel că anul trecut acesta a fost vizitat de circa 300.000 de oameni, plătitori de bilet. (Sorin Blada, Agerpres)  

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura