Iuliu Winkler: Europarlamentarii sunt hotărâţi să examineze minuţios acordul de investiţii UE – China

4 ianuarie 2021 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

În prezent, asistăm la o relaţie comercială şi de investiţii între UE şi China profund dezechilibrată, a afirmat europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) după reuniunea Grupului de Monitorizare a relaţiilor cu China al Comisiei pentru Comerţ In­ternaţional (INTA) din Parlamentul European (PE) care s-a desfăşurat online miercuri după-amiază. Întâlnirea europarlamentarilor din INTA a avut loc la scurt timp după anunţul preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitor la înche­ierea, după 7 ani, a negocierilor dintre UE şi China pentru un acord comprehensiv de investiţii (Com­prehensive Agreement on Investment – CAI).
Iuliu Winkler (foto), coordonator al Grupului de Monitorizare a relaţiilor cu China şi raportor permanent al INTA în dosarele UE-China, a salutat încheierea negocierilor politice pentru realizarea acordului de investiţii şi şi-a exprimat speranţa că acesta va contribui la reechilibrarea relaţiei UE- China şi va aduce beneficii substanţiale com­paniilor şi investitorilor europeni.
„Sunt pe deplin angajat să particip în procesul de examinare minuţioasă, care se va desfăşura în INTA, a acordului UE-China pentru a mă asigura că acesta este la înălţimea aşteptărilor deputa­ţilor europeni în toate domeniile importante, in­clusiv în privinţa accesului îmbunătăţit la piaţă, a abordării practicilor care denaturează piaţa şi concurenţa neloială, precum şi a prevederilor legate de dezvoltarea durabilă, protecţia climei şi a mediului, de responsabilitatea socială a în­treprinderilor şi de drepturile lucrătorilor.
Voi putea susţine acest acord doar dacă va respecta poziţia noastră în domeniile amintite deja. Vom urmări, de asemenea, în ce măsură a­cest acord este uşor de implementat. Deci, avem nevoie de mecanisme care să asigure claritatea şi predictibilitatea aplicării. Parlamentul Euro­pean trebuie să exercite un rol puternic în mo­ni­torizarea viitoarei puneri în aplicare a acordului şi ne aşteptăm ca şi Comisia Europeană să îşi înde­plinească obligaţiile în acest sens”, a declarat Winkler.
Europarlamentarul a precizat că dispoziţiile acor­dului de investiţii conţin şi importante măsuri în domeniul comercial care au ca scop com­baterea dezechilibrelor din relaţia bilaterală.
„Salut realizările substanţiale în ceea ce pri­veşte accesul pe piaţă şi condiţiile de concurenţă echitabilă, şi anume regulile împotriva trans­ferului forţat de tehnologii, obligaţiile întreprin­de­rilor de stat şi normele de transparenţă pentru sub­venţiile de stat”, a adăugat Winkler, sub­li­niind, încă odată, faptul că ”China este un par­te­ner strategic, dar şi un competitor al UE”.
La reuniunea Grupului de Monitorizare UE-China, coordonată de deputatul european Iuliu Winkler, a participat şi şeful echipei de nego­cia­tori din partea Comisiei Europene care i-a in­format pe participanţi cu privire la acordul de investiţii.
În 2019, potrivit datelor Eurostat, UE a exportat bunuri în valoare de circa 198 de miliarde de euro către China, iar valoarea importurile din a­ceastă ţară a fost de 362 de miliarde de euro. Deficitul comercial în relaţia cu China se ridică la 2% din PIB-ul cumulat al UE.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Fără restricţii de viteză pe autostrada Deva-Lugoj

Mai bine de un an de zile, pe autostrada Lugoj-Deva, lotul 3, km 56+220-77+361, s-a circulat cu restricţii din cauza...

L-aţi văzut?

La data de 02.01.2021, la ora 17.00, Poliţia Municipiului Deva a fost sesizată de către o femeie că, în data...

Furt în opt secunde!

Atât i-a trebuit unui recidivist din mu­nicipiul Hunedoara să lase o tânără, angajata unui restaurant din localitate, fără acte şi...

Închide