În sfârşit, spitalul din Hunedoara se redeschide şi pentru pacienţii non-Covid

Sorina Popa

După câteva luni, spitalul din municipiul Hunedoara revine la funcţionarea normală, adică va trata şi pacienţii non-Covid. Mi­nis­trul Sănătăţii a emis ordinul prin care unit­atea medicală redevine spital suport Covid. Chiar dacă actul a intrat deja în vigoare, va fi nevoie de o perioadă de reorganizare me­dicală a spitalului, astfel încât să se revină cu totul la normal.

Este nevoie de 10 zile pentru pregătire
În prezent, în spitalul din Hunedoara sunt internaţi 120 de pacienţi Covid, iar procesul de revenire a unităţii la statutul de spital suport este imposibil de derulat de pe o zi pe alta, susţin reprezentanţii spitalului..
„Trebuie să ne ocupăm cum se cuvine de pacienţii pe care îi avem deja internaţi. În acelaşi timp, trebuie să reorganizăm acti­vi­tatea secţiilor, să facem operaţiuni de cură­ţenie generală şi dezinfecţie în tot spitalul. Vorbim despre sute de încăperi şi o suprafaţă construită totală de peste 10.000 de metri pătraţi. Estimez că întregul proces de tran­ziţie de la «spital Covid» la «spital suport Covid» va dura aproximativ 10 zile. Depunem toate eforturile ca procesul de tranziţie de care vorbeam să se deruleze corect şi eficient, astfel încât să putem primi şi cazuri non – Covid”, a declarat Radu Budae, managerul spitalului hiunedorean.
Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simio­nescu” a jucat un rol important în judeţul Hu­ne­doara, mai ales de la declanşarea pan­demiei, fiind cea mai mare unitate de acest tip care a putut gestiona, luni bune, atât pa­tologia Covid cât şi toate celelalte tipuri de patologii.
Pe 20 noiembrie 2020, unitatea medicală a fost declarată spital Colvid, unul dintre mo­tivele autorităţilor din domeniul sanitar fiind acela că deţine circuitele şi cadrele medicale necesare pentru a gestiona o situaţie de acest fel, în contextul unui al doilea val de infectări cu Sars-CoV2. Pe 19 ianuarie 2021, Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara şi Instituţia Prefectului au transmis Ministerului Sănătăţii o adresă prin care se solicita re­vo­carea ordinului de ministru prin care spitalul „Dr. Alexandru Simionescu” era declarat „spital – Covid”.

Primăria sprijină cu toate reasursele
„De la bun început am ştiut că spitalul nos­tru poate face faţă cu bine unui al doilea val de infectări cu noul coronavirus, fără să fie nevoie să refuze, pur şi simplu, toate cazurile medicale care ţineau de alte patologii şi să avem astfel de-a face cu un dezechilibru major al sistemului sanitar al întregului judeţ. Am semnalat public acest lucru, apoi, îm­preună cu managerul spitalului, Radu Budae, am ţinut permanent legătura cu Direcţia de Sănătate Publică şi cu Instituţia Prefectului Hunedoara, solicitând cu fiecare ocazie revenirea la situaţia iniţială.
Chiar dacă, în opinia mea, ordinul de mi­nis­tru a venit mai târziu decât ar fi fost normal, mă bucur că, în sfârşit, hunedorenii, locuitorii Ţinutului Pădurenilor, cei ai zonelor Călan şi Haţeg, nu vor mai fi nevoiţi să meargă la Deva ori la alte spitale din judeţ. Ca de obicei, Pri­măria Hunedoarei va sprijini cu toate re­sursele disponibile procesul de tranziţie prin care trebuie să treacă, din nou, spitalul, în speranţa că acesta va reveni cât mai curând la activităţile medicale pe care le-a derulat până înainte de 20 noiembrie, anul trecut”, a declarat Dan Bobouţanu, primarul munici­piului Hunedoara.

 

One thought on “În sfârşit, spitalul din Hunedoara se redeschide şi pentru pacienţii non-Covid

  • 12 februarie 2021 la 8:46
    Permalink

    Multumim celor ce s-au implicat (mai mult sau mai putin vizibil ) in rezolvarea situatiei ! 🙂

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare