ActualitateFlash

Din cauza situaţiei juridice incerte: Parcul Dendrologic pierde fonduri substanţiale

02 simeria parcCristina Ghenea

Deşi a început în urmă cu mai bine de 12 ani, procesul de retrocedare a Arboretumului Simeria sau Parcul Dendrologic, cum este cunoscut, (n.r. cea mai veche şi mai valoroasă colecţie de arbori şi arbuşti din România) este încă departe de a fi finalizat. În timp ce dosarul este plimbat de la o instanţă la alta, parcul pierde fonduri substanţiale, de care are mare nevoie, din cauza situaţiei juridice incerte.

Procesul se reia
Litigiul rezervaţiei a apărut în anul 2001, când ultimul moştenitor al fostului proprietar al arboretumului, în vârstă de peste 90 de ani, a acţionat în instanţă pentru a-şi primi proprietatea înapoi. La un moment dat, Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) Simeria – actualul administrator al Arboretumului – a încercat să pună punct disputei şi i-a oferit acestuia despăgubiri, însă Laszlo Ocskay a refuzat orice înţelegere între părţi, luptând, în continuare, pentru retrocedare. În octombrie 2010, bărbatul a avut câştig de cauză, la Curtea de Apel Bucureşti, însă în iunie anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât rejudecarea dosarului. A trecut, însă, de atunci, aproape un an, iar soluţionarea cauzei nu a fost nici până acum reluată. Care e motivul? Potrivit reprezentanţilor ÎCCJ, încă nu e finalizată motivarea sentinţei. Nu mai durează, însă, foarte mult, iar apoi dosarul va fi trimis Secţiei a VII-a Civilă de la Curtea de Apel Bucureşti, unde toată povestea va fi luată de la capăt.

Fără gard, fără iluminat
Stagnarea procesului înseamnă încă o perioadă de amânare pentru proiectele de dezvoltare şi promovare, atât de necesare parcului întins pe o suprafaţă de peste 70 de hectare. Reprezentanţii ICAS Simeria spun că este nevoie, în primul rând, de reabilitarea gardului împrejmuitor, care la ora actuală are lipsuri pe porţiuni destul de mari. Nu o dată s-a întâmplat ca îngrijitorii să găsească oi intrate în rezervaţie. Asta, ca să nu mai vorbim de câinii maidanezi. De asemenea, e nevoie şi de iluminat, dar şi de recondiţionarea clădirii din incintă, declarată monument istoric. „Am putea atrage fonduri europene pentru toate cele necesare punerii cu adevărat în valoare a Arboretumului. Nu putem, însă, din cauza situaţiei juridice. Aşa că facem ce putem, cum putem, cu ajutorul sponsorilor şi al voluntarilor“, a declarat Corina Coandă, coordonatorul ICAS Simeria. Aceasta a mai precizat că şi cetăţenii judeţului prezintă interes tot mai mare pentru parc, numărul vizitatorilor crescând substanţial în ultima vreme. Iar asta se datorează, în mare parte, şi iniţiativei unor localnici, care s-au hotărât să mişte lucrurile prin puterea exemplului. Din ianuarie, începând, aceştia organizează săptămânal plimbări prin rezervaţie şi au reuşit, până acum, să le trezească interesul şi devenilor şi hunedorenilor. Şi pentru a promova Arboretumul pe cât mai multe căi, au făcut deja o hartă pentru Google Maps şi continuă cu denumirea aleilor, după care urmează să marcheze arborii importanţi, pe GPS, cu fotografii. Şi chiar dacă totul a început pe un site de socializare, acţiunea are mare succes, iar parcul a avut deja, anul acesta, aproximativ 6.000 de vizitatori.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura