Comunitate

Cadastrare gratuită și la Geoagiu

Magdalena Șerban

Programul Național de Cadastru si Carte Funciară 2015-2023 are ca obiectiv înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România (terenuri și clădiri, inclusiv apartamente) în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. La Geoagiu, se află în etapa a șaptea de implementare (finanțarea VII).

Un tren ce nu trebuie pierdut
În baza acestui demers, toate persoanele fizice și juridice (inclusiv instituțiile publice) vor beneficia gratuit de realizarea planurilor cadastrale ale imobilelor, de eliberarea certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară și eliberarea certificatelor de moștenitor (în cazul succesiunilor nedezbătute). În același timp, autoritățile se ocupă și de digitalizarea tuturor cărților funciare și a planurilor cadastrale existente în prezent. Suportul este unul uriaș pentru orice comunitate, deoarece cam nimeni nu mai dorește să facă investiții, fără să existe cadastrare. Prin urmare, lucrurile trebuie puse în ordine sută la sută. Dar de cele mai multe ori, mingea se află în terenul edililor, iar unii nu se prea înghesuie să își aducă aportul. Nu e cazul la Geoagiu, unde implementarea programului național e într-o fază avansată. “Nu am neglijat acest aspect și am reușit să fim la zi cu materializarea unui asemenea proiect major. De altfel, nu demult s-a încheiat contractul pentru etapa a VII-a de cadastrare gratuită. Etapele anterioare au fost finalizate, de măsurători și de întreaga procedură ocupându-se două firme specializate. Zona noastră a fost cooperativizată, programul derulându-se până acum pe sectoare din localitățile aparținătoare Cigmău, Geoagiu și Gelmar, iar în perioada ce vine va urma Aurel Vlaicu. Pe scurt și concret, vor fi cuprinse în această nouă etapă, sectorul 90 din Geoagiu (28 de parcele), sectorul 163 din Cigmău (345 de parcele) plus sectoarele 131 – Geoagiu, 176 – Gelmar și 137 – Aurel Vlaicu, mai exact încă circa 740 de parcele. În ce privește etapele deja parcurse până acum pe vechile finanțări, ele însumează 1461 de imobile. Referitor la cetăţeni, unii şi-au făcut intabulările pe cont propriu, mai ales dacă ne referim la proprietăţi cu o valoare mai mare. Dar, bineînţeles, nu toţi. Populaţia nu prea deţine acte cadastrale, cel puţin în cazul terenurilor nici nu se pune problema ca lumea să aibă totul conform. Ştiindu-se proprietar din moşi-strămoşi, pe linie de succesiune, nimeni nu şi-a pus problema că vine altcineva şi îi ia pământul de sub picioare. Oamenii respectă vechile legi, cele morale. Sunt conștient că pot apărea unele diferenţe între scriptic şi faptic, măsurătorile făcute cu mulţi ani în urmă fiind rudimentare. Acum există tehnologie, aparatură modernă, ceea ce conferă precizie. Faptul că au această posibilitate gratuită este mai mult decât un lucru bun. Consider că un astfel de pas este un ajutor esențial oferit populației, scutind oamenii de costuri pe care cei mai mulți nu și le permit. Vremurile sunt destul de tulburi, banii sunt puțini pentru traiul zilnic, așa că lumea are alte priorități ce țin de supraviețuire mai mult decât de belșug“, a afirmat Vasile Cărăguț (foto), primarul orașului Geoagiu.

Și totuși, nu peste tot la fel
E interesant că în ciuda suportului primit din partea ANCPI, unii edili din țară nu par prea receptivi, lăsând-o mai moale cu punerea în practică. Așa se face că în acest moment s-a cadastrat mai puțin de un sfert din suprafața României și doar puțin peste 5 la sută reprezintă cadastre făcute pe banii din PNCCF. Reamintim că Programul Național de Cadastru și Carte Funciară a fost lansat în anul 2015, cu termen de finalizare în 2023. Este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura