ActualitateFlash

Peste 20 la sută din bugetul local al Devei pleacă la achitarea creditelor

02-Primaria-DEVA-PrimarieNatalia Bumbac

Dacă unele primării din judeţ sunt în faliment, iar altele au ajuns la fundul sacului şi sunt pe punctul de a-şi declara insolvenţa, Primăria municipiului Deva se declară stăpână pe situaţie. Chiar dacă are de achitat rate şi dobânzi pentru credite mai vechi de şapte ani, cei de aici susţin că acest lucru nu le afectează prea mult proiectele şi obiectivele pe care le au de realizat în municipiu. Aşa cum susţin reprezentanţii Primăriei, creditele sunt o soluţie pentru nevoile urgente, dar şi atunci e bine să ţii cont de cât te poţi întinde, astfel încât să te acopere plapuma.

Sub limita admisă a gradului de îndatorare
„Nu putem spune că Primăria Deva este înglodată în datorii, avem chiar o situaţie destul de bună la acest capitol. Totalul ratelor şi dobânzilor plătite lunar din bugetul local sunt de 1.100.000 lei. Din septembrie, mai mult de un sfert din această datorie va scădea, deoarece va fi achitat creditul furnizorului de servicii Romstrade. Din totalul sumei pe care o vom plăti din septembrie, aproximativ 850.000 lei, 200.000 lei vor fi pentru dobânzile aferente creditelor. În momentul de faţă, gradul de îndatorare al bugetului local al municipiului Deva este de 22 la sută. Iar limita admisă pentru gradul de îndatorare este de 30 la sută, iar din septembrie, aşa cum vă spuneam acesta va scădea simţitor” a declarat Florina Fântână, consilier în cadrul Direcţiei Economice a Primăriei Deva.

Bani pentru investiţii
Cel mai vechi credit în valoare de 40 milioane lei este din 2006 şi a fost contractat de la o instituţie bancară privată pentru lucrări de investiţii. Din acei bani, au fost făcute lucrări de modernizare la drumurile din municipiu şi lucrări la reţeaua de canalizare. Şi o parte din lucrările la Piaţa Agroalimentară din centrul Devei au fost finanţate printr-un împrumut bancar. Acesta a fost accesat în 2006 şi a fost în valoare de 20 milioane lei. O altă investiţie făcută de Primăria Devei, care a fost susţinută din bani luaţi cu împrumut, este Complexul Acvatic Aqualand. Împrumutul în valoare de peste 25 milioane lei a fost făcut în 2007.
De asemenea, Primăria a accesat două împrumuturi în 2010 şi 2011, de la Ministerul de Finanţe, pentru stingerea datoriilor pe care le avea la furnizorul de energie termică pentru subvenţiile acordate cetăţenilor. O altă datorie pe care Primăria o avea din 2006 este la firma Romstrade şi care va fi achitată integral în luna septembrie a acestui an.

Lucrările la Cetatea Devei – prioritatea numărul unu
În ultimii ani nu au mai fost accesate astfel de împrumuturi, cu excepţia unei linii de credit de la CEC, care a fost accesat pentru cofinanţarea proiectelor din fonduri europene, realizate prin Primăria Deva. Acest împrumut nu influenţează gradul de îndatorare al Primăriei, având alte clauze decât creditele clasice. „Creditul pe care l-am accesat pe perioada mandatului meu a fost pentru cofinanţarea proiectelor europene. Sunt bani pe care facem tot posibilul să-i accesăm, pentru că sunt
o sursă din care putem realiza multe obiective pe care le avem stabilite pentru Deva. Nu avem planificat pentru perioada următoare să apelăm la alte credite pentru a ne susţine financiar investiţiile. Doar în cazul în care vom avea de realizat proiecte utile pentru locuitorii Devei, de care aceştia au neapărată nevoie. Deocamdată necesităţile pe care le are municipiul le putem acoperi din veniturile proprii de la bugetul local. Şi aş mai vrea să adaug ceva în legătură cu proiectele pe care le avem în derulare, în momentul de faţă prioritatea numărul unu la nivelul Primăriei este terminarea lucrărilor la Cetatea Devei”, a subliniat Petru Mărginean, edilul şef al municipiului Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura