ActualitateFlash

O şansă de redresare. Uzina Mecanică Orăştie are buget triplu în acest an

Volodia Macovei02 uzina mecanica orastie (4)

După mai mulţi ani în care a fost dusă aproape la sapă de lemn, Uzina Mecanică Orăştie are o şansă nesperată de salvare, atât prin ştergerea datoriilor istorice, cât şi prin triplarea bugetului de venituri şi cheltuieli.
Miercuri, Guvernul României a aprobat o hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2014 pentru Societatea Comercială „Uzina Mecanică Orăştie” SA, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei. Conform acestei hotărâri, bugetul de venituri şi cheltuieli, pe anul 2014, al Uzinei Mecanica Orăştie este de 6,211 milioane lei, atât la venituri, cât şi la cheltuieli.
De la 15.000 la 100 de angajaţi
După cum se ştie, Societatea Comercială „Uzina Mecanică Orăştie” a luat fiinţă în 2003, în urma unui proces de reorganizare, prin divizare parţială a Companiei Naţionale „Romarm” SA. În timp, activitatea uzinei a fost restrânsă, ajungându-se de la 15.000 de angajaţi, la puţin peste o sută.
În vremurile bune, Mecanica Orăştie era întreprindere puternică, specializată în fabricarea de aruncătoare de bombe şi grenade reactive AT, afete şi trenuri ruloare, pe partea militară, şi fabricarea de maşini-unelte, reductoare, variatoare şi produse din fontă, pe partea civilă a producţiei.
Abia pe la sfârşitul anului trecut, activitatea a început, cu paşi mici, să se reia, şi au fost angajaţi câţiva oameni, intenţia fiind de a nu lăsa întreprinderea să moară. În acelaşi timp, împreună cu AJOFM, conducerea Uzinei Mecanica Orăştie a început organizarea unor cursuri de calificare în diverse meserii necesare reluării activităţii. De asemenea, se prognoza deja angajarea a câtorva zeci de muncitori calificaţi.
Semne bune anul are!
Aflată într-o situaţie extrem de dificilă, Uzina Mecanică Orăştie mai avea un necaz greu de dus: datoriile la Finanţe, care se cifrau, la sfârşitul lunii septembrie 2013, la 3,1 milioane de lei. Asta în condiţiile în care bugetul aprobat de guvern pentru anul 2013 a fost de puţin peste două milioane de lei.
Primul semn bun din partea guvernului a fost decizia privind ştergerea datoriilor istorice din industria de apărare, în luna mai 2014. „Vreau, prin măsuri care ne sunt permise şi de Uniunea Europeană, să sprijinim industria de apărare din România, industrie care a fost, în ultimii ani, din păcate, o zonă oropsită, nimeni nu s-a mai preocupat de ea. Vreau nu doar să salvăm locurile de muncă, să redevenim competitivi, dar, prin ceea ce ne-a permis Uniunea Europeană, să putem şterge datorii istorice, pe care oricum nu o să le poată niciodată plăti, şi să relansăm acest sector esenţial pentru economia românească”, declara în acel moment premierul Victor Ponta.
Acum, prin triplarea bugetului Uzinei Mecanice Orăştie, decisă miercuri de guvern, de la două milioane de lei, la peste 6,2 milioane de lei, încep să se întrevadă semne bune pentru întreprinderea hunedoreană. De această „bucurie” beneficiază, alături de uzina de la Orăştie, şi celelalte companii din industria de apărare, aflate sub autoritatea Ministerului Economiei, între care Romarm cu filialele sale, Avioane Craiova, IAR Braşov, Şantierul Naval Mangalia, IOR Bucureşti, Romaero şi Construcţii Aeronautice.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura