ActualitateFlash

Formaţia „Arhaica“ – o noutate în muzica româneascã

07 10447138_710639302311441_1024476820906705156_n Natalia Bumbac

Trupa „Arhaica“ s-a înfiinţat la sfârşitul anului 2013, la iniţiativa unui grup de muzicieni din Deva. Principala preocupare pe care au avut-o membrii trupei a fost să aducă în faţa publicului miturile vechi româneşti, portul popular dar şi muzica tradiţională românească. Un alt lucru special este faptul că folosesc diverse instrumente vechi, pe care nimeni nu le mai foloseşte în muzica din zilele noastre. Toate aceste elemente îi face să fie unici pe piaţa muzicală de la noi. Dincolo de vorbele mari care ar putea fi spuse despre trupa “Arhaica”, un singur lucru trebuie menţionat. Apariţia acestor artişti pe scenele de concert impresionează publicul atât prin sunet cât şi vizual. Este o formaţie pe care nu-i destul doar să o asculţi, ci trebuie să o şi vezi.  

Măşti, opinci, sutane de călugări şi instrumente muzicale inedite
Au înregistrat prima piesă la sfârşitul anului 2013. Au trei videoclipuri, iar în concertele în care au apărut au folosit măşti româneşti, opinci, sutane de calugări, pelerine, accesorii din piele, dar şi alte costume din perioade îndepărtate de timp.
Au dat posibilitatea publicului să redescopere sunetele instrumentelor demult uitate, cum ar fi cavalul, tulnicul sau drâmba. Un alt lucru inedit este faptul că folosesc în interpretarea pieselor lor toaca. Acest lucru nu s-a mai pomenit până acum în muzica românească, toaca fiind folosită în timpurile trecute drept instrument de comunicare sau la mânăstiri şi biserici.
Miturile româneşti, cum ar fi cele legate de strigoi, lupul dacic sau spirite care bântuie folclorul popular românesc, sunt transpuse prin muzică şi prin costumele pe care le poartă membrii formaţiei atunci când apar pe scenă.

Nu suntem încă pregătiţi de succes…
Membrii trupei „Arhaica“ sunt toţi muzicieni, care au activat înainte în alte formaţii. Din componenţa formaţiei face parte Marci Costa, care este foarte important, pentru că face partea de compoziţie şi prelucrările de voce. Este cunoscut drept omul care are auz perfect. Constantin Popa, Giani Moldovan şi Radu Barb fac percuţie, dar cântă şi la alte instrumente. Nicoleta Maşniţă este solista vocală a trupei şi este elevă la Liceul de Muzică şi Arte Plastice “Sigismund Toduţă.
Până în momentul de faţă „Arhaica“ a avut concerte doar la noi în judeţ. Anul acesta membrii trupei şi-au propus să se facă auziţi şi cunoscuţi la ei acasă. Au avut oferte de la diverse agenţii din Bucureşti sau Sibiu, dar le-au refuzat pentru că vor să-şi pună la punct repertoriul şi costumele.
La ultimul concert din Deva, prezentatorul le-a prezis un succes care cu siguranţă va trece frontierele României. Despre aceste lucruri managerul formaţiei, Radu Barb, ne-a spus următoarele: „Nu suntem încă pregătiţi pentru succes, odată cu succesul vin şi problemele, iar noi nu suntem încă pregătiţi pentru asta. Am trecut de perioada în care aveam vise cu artişti şi cu scene. Pur şi simplu facem muzică şi vrem să o facem bine. Noi suntem mulţumiţi de ceea ce facem, oamenii care ne ascultă ne spun că se aude bine şi pentru noi asta contează.“

Hunedorenii sunt deschişi la muzică de calitate
Iar despre starea publicului hunedorean şi despre cum vede el lucrurile la capitolul cultură, Radu Barb a mai adăugat: „În ultimul timp pot spune că s-a schimbat ceva în Deva şi la noi în judeţ, oamenii sunt deschişi şi la alte lucruri, nu sunt atraşi doar de mici, bere şi manele. Oamenii au început să înţelegă anumite lucruri şi cred că aici are un rol important internetul. Toată lumea are acces la informaţie, nu mai este ca pe vremuri când ne cumpăram casete şi le derulam cu pixul. Nu mai este nevoie de o casă de discuri ca să scoţi un album, există mijloace tehnice care ne permit o democraţie a muzicii. Dacă eşti talentat şi ai ce spune în muzică, lumea te va primi cu siguranţă bine.“

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura