Vor să reînceapă fabricarea berii la Haţeg

Cristina Ghenea

Unul dintre simbolurile pierdute ale judeţului ar putea fi recuperat şi ne-ar putea readuce pe harta producătorilor de bere din ţară. Asta, pentru că Asociaţia de Dezvoltare DAO Hunedoara încearcă să redeschidă fabrica de profil de la Haţeg. Demersurile au fost deja începute.

Berea noastră, fabricată în alte regiuni
Ideea a venit în urma organizării festivalului de muzică rock MetalUrgia, la Hunedoara. Organizatorii s-au gândit ca pentru ediţia viitoare, să găsească un sponsor oficial, cum are, de exemplu, cunoscutul festival ARTmania – Sibiu.  Acesta şi-a găsit, în urmă cu câţiva ani, un pilon de sprijin în marca Tuborg, care s-a integrat în programul artistic al evenimentului prin platforma Tuborg Sound, adunând, astfel, anual, peste 20.000 de participanţi în faţa scenelor din Sibiu. Reprezentanţii DAO Hunedoara s-au gândit că ar putea încerca, prin aceeaşi metodă, să aducă festivalul de rock din Hunedoara în topul celor mai mari de acest fel din ţară. Iar cu această ocazie, au propus redeschiderea fabricii de bere de la Haţeg, unde, în urmă cu câţiva ani, se făcea cunoscuta „Haţegana“ – bere fabricată de Heineken România şi produsă astăzi în fabricile din Constanţa, Miercurea Ciuc, Craiova şi Târgu Mureş.

Soluţii există
Potrivit preşedintelui Asociaţiei DAO, Bogdan Leucuţa, acest lucru ar putea fi făcut prin mai multe metode. „Vom lua legătura cu reprezentanţii companiei Heineken România, pentru a le propune să se reîntoarcă la Haţeg. Dacă nu vor, vom încerca să cumpărăm, de la ei, brand-ul «Haţegana» şi să-l dăm altui producător, dispus să investească aici într-o fabrică. Iar dacă nici acest lucru nu este posibil, vom încerca să atragem un investitor, pentru deschiderea unei fabrici şi înfiinţarea unui nou brand, de exemplu «Retezat». Am discutat cu primarul Haţegului, pentru a vedea care este situaţia fostei fabrici şi se pare că aceasta a fost vândută după ce reprezentanţii Heineken au închis-o. Deci, nu mai poate fi folosită, însă poate fi construită alta nouă, la drumul care duce spre Toteşti”, a declarat Bogdan Leucuţa.

Sprijin din toate părţile
Contactat vizavi de acest subiect, primarul oraşului Haţeg, Marcel Goia, a precizat că susţine redeschiderea fabricii de bere, şi mai mult, pune la dispoziţie, gratuit, un teren de 3 hectare, pentru ridicarea acesteia. „Indiferent că e vorba de întoarcerea celor de la Heineken, sau de un alt producător de bere, interesat de deschiderea unei fabrici în zona noastră, sunt dispus să le asigur terenul pe care să construiască fabrica”, a declarat edilul.
Reprezentanţii Asociaţiei DAO spun că au discutat şi cu cei de la compartimentul de dezvoltare din cadrul ApaProd, care încurajează acest proiect şi care vor să sprijine, prin toate posibilităţile tehnice de care dispun, tot ce înseamnă branşare şi alimentare cu apă a noii fabrici. Urmează ca proiectul să fie prezentat şi Consiliului Judeţean, iar apoi, discuţiile cu reprezentanţii Heineken vor putea demara.
Potrivit site-ului oficial al Heineken România, berea Haţegana sau „mândria Ţării Haţegului“, este o bere blondă de calitate superioară, lansată în anul 1984.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
La Turdaş, edilul-şef vrea parc arheologic în comună

Primarul din Turdaş, Remi Bocşeri (foto), nu vrea ca descoperirile arheologice realizate pe teritoriul comunei să nu ofere un plus...

Pregătiri de iarnă în municipiul Petroşani

Edilii din Petroşani au achiziţionat câteva sute de tone de sare pentru deszăpezirea localităţii. Aceştia şi-au făcut stocul pentru o...

Artişti plastici hunedoreni expun la Szombathely

Galeria de Artă din oraşul ungar Szombathely, care este înfrăţit de 22 de ani cu municipiul Hunedoara, găzduieşte expoziţia intitulată...

Închide