La Turdaş, edilul-şef vrea parc arheologic în comună

Magdalena Şerban

Primarul din Turdaş, Remi Bocşeri (foto), nu vrea ca descoperirile arheologice realizate pe teritoriul comunei să nu ofere un plus important de imagine aşezării. Aşa că are un plan de bătaie, menit să pună în valoare ceea ce istoria a lăsat moştenire.

Un important punct de cunoaştere
Situl arheologic din comuna Turdaş este cel care defineşte cel mai bine zestrea locală. Nu degeaba, de ani buni, cercetători din Cluj şi Sibiu i-au studiat mai îndeaproape descoperirile, iar echipe de specialişti şi reprezentanţi ai Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva au pus umărul în a rescrie o „bucată“ de istorie. „Vreau să iau legătura cu conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara şi a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, pentru a realiza un parc arheologic la Turdaş, cu o întindere de 3-4 hectare. O să prezint acest lucru în şedinţa de Consiliu Local, pentru că ar fi bine să facem o întregire a culturii arheologice de la noi. Avem în administrarea primăriei teren, aşa că nu văd de ce am întâmpina impedimente în acest sens. Am discutat pe această temă şi cu directorul Muzeului Brukenthal din Sibiu, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca. De când cu autostrada, pământul a fost  scormonit de buldozere şi excavatoare, aşa că relicvele trecutului au ieşit la suprafaţă, iar lumea e curioasă să vadă ce s-a găsit sub pământ. În acest fel am putea beneficia şi de vizitele unor oameni din afara graniţelor judeţului, oameni care au îndrăgit istoria, putând să dezvoltăm şi această latură pe care nu am pus-o în valoare până acum”, a spus Remi Bocşeri, edilul-şef al comunităţii din Turdaş. Tot acesta a mai subliniat că îşi doreşte ca pe lângă investiţiile în canalizare, drumuri şi alte căi de modernizare, să cuprindă cât mai mult potenţial local în acţiunile sale.

2 comentarii la „La Turdaş, edilul-şef vrea parc arheologic în comună

 • 22 octombrie 2012 la 14:48
  Permalink

  E “tare” dom’ primar!!!
  Situl, ca situl…da ceva vestigii sunt??Doamna Tolas , ce zice , ca ea e “specialista” din judet??? Vreo “fosila” ceva ati gasit, sau doar urmele “fostului edil”??
  Ca in rest , “miile de turisti” care v-ar invada, precis ati avea unde sa-i cazati, daca nu mai inchiriati un spatiu ca si la primarie !!!
  🙂

 • 22 octombrie 2012 la 16:27
  Permalink

  Iar vreti sa “construiti” un muzeu de vreo 20 mil euro , un muzeu care la finalizare va avea 4 pereti, 2 intrari si 8 geamuri , iar la finalizare sa invocati ca defapt pentru vitrine si mesele pentru exponate v-ar mai fi trebuit un minim de 5 milioane .. Un muzeu nu se masoara prin marime (3-4 hectare) la ce naiba ai nevoie de un muzeu de 3-4 hectare in TURDAS ?! Inteleg ca aveti nevoie de bani pentru finisajele interioare ale vilelor , dar CHIAR ASA ?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Pregătiri de iarnă în municipiul Petroşani

Edilii din Petroşani au achiziţionat câteva sute de tone de sare pentru deszăpezirea localităţii. Aceştia şi-au făcut stocul pentru o...

Artişti plastici hunedoreni expun la Szombathely

Galeria de Artă din oraşul ungar Szombathely, care este înfrăţit de 22 de ani cu municipiul Hunedoara, găzduieşte expoziţia intitulată...

Bulina neagră, 22.10.2012

Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani Pentru că insistă în a adopta un proiect de hotărâre care încalcă legea în mod

Închide