ActualitateFlash

Spectacol de teatru în Peştera Bolii

 Maximilian Gânju

Una dintre cele mai frumoase peşteri din Transilvania va găzdui, astăzi, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, două spectacole inedite.

În premieră naţională
În premieră pentru România, două piese de teatru se  vor juca astăzi în Peştera Bolii, aceasta, după ce monumentul naturii a mai fost gazda unor spectacole de muzică folk sau chiar a servit drept decor pentru filme străine. Cele două piese puse în scenă sunt „Când brazii înfloresc”, dramatizare din volumul de proză scurtă „Povestiri petrilene” al scriitorului I. D. Sârbu şi „Fluturii şi oamenii” – autor Silviu Oltean. Actorii care vor da reprezentaţie pe scena inedită fac parte din Compania de teatru „Passe-Partout D.P.” din Bucureşti, înfiinţată în 1999 de către Dan Puric, trupă laureată a numeroase festivaluri internaţionale. Actorii s-au acomodat ieri cu locaţia şi au făcut primele repetiţii, iar organizatorii evenimentului cred că va fi un eveniment cultural de excepţie.

Expoziţie de pictură
Peştera Bolii este administrată de Asociaţia Petro-Aqua şi face parte din Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina. Manifestarea susţinută de Consiliul Judeţean Hunedoara, Petro Aqua şi administraţia Parcului Naţional Grădiştea Muncelului, va beneficia şi de vernisajul unei expoziţii de pictură cu tematică religioasă, la care vor expune Cercul de pictură al Bisericii Ortodoxe din Ciugud, Cercul de tineret „Floare de colţ” al Asociaţiei Petro-Aqua şi Forumul Democrat German Petroşani.
Peştera Bolii este situată la ieşire din municipiul Petroşani, iar intrarea se face pe sub o arcadă săpată în munte, ce are înălţimea de 46 de metri, iar din interiorul său izvorăşte pârâul Galbina. Peştera poartă numele familiei Bolia, care o primeşte în anul 1404 ca o donaţie din partea regelui Sigismund. Obiectivul turistic se găseşte la numai 150 de metri de şoseaua Petroşani – Haţeg (DN 66), iar în 1928, a devenit prima peşteră din ţara noastră care a beneficiat de iluminat artificial. Zeci de ani a fost abandonată, însă o asociaţie ecologică din Valea Jiului a reuşit după un an de zile de muncă să o redea circuitului turistic, în anul 2006.  Datorită frumuseţii, în peşteră au fost turnate mai multe secvenţe pentru filmul „Legenda Nibelungilor”. Emeric Suhanek, preşedintele Asociaţiei de Ecologie Petro Aqua, care a lucrat la restaurarea peşterii, spune că producătorii filmului au fost profund impresionaţi de măreţia peşterii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura