Dosarele persoanelor cu handicap, luate la purecat

Cristina Ghenea

La începutul lunii august, fostul ministru al Muncii a cerut reevaluarea tuturor dosarelor aflate în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, pentru a-i scoate din drepturi pe cei care primesc ilegal indemnizaţii de handicap. În urma reevaluărilor, până în prezent, doar 50 de astfel de persoane au fost depistate.

Potrivit controalelor făcute în urmă cu patru luni de Sebastian Lăzăroiu, fostul ministru al Muncii, cele mai multe persoane cu handicap, din regiunea de vest a ţării, sunt din judeţul Hunedoara. Asta înseamnă că 4,44 la sută dintre hunedoreni au un handicap. Mai mult, din cei peste 18.000 de cetăţeni cu dezabilităţi, din judeţul nostru, peste 90 la sută erau încadraţi la handicap grav şi accentuat. De aceea, reprezentanţii DGASPC Hunedoara au fost nevoiţi să se apuce de reanalizarea şi reevaluarea dosarelor.

Unii nici nu s-au prezentat
Potrivit Sorinei Grama, directorul general adjunct al DGASPC Hunedoara, în lunile august, septembrie şi octombrie, au fost chemate la reevaluare 710 persoane din judeţ. Dintre acestea, 50 au fost scoase din drepturi, deoarece nu s-au prezentat la sediul instituţiei. Acestea, însă, îşi vor primi banii, ba chiar şi retroactiv, dacă vin, din nou cu dosarul, şi demonstrează că se încadrează în una dintre grupele de handicap. Între timp, cu nereguli printre actele din dosar nu au fost depistate decât 50 de persoane. „Acestea şi-au pierdut dreptul de a beneficia de indemnizaţia de handicap, pentru că nu au reuşit să demonstreze că suferă de afecţiunile respective”, a precizat Sorina Grama. Aceasta a mai adăugat că majoritatea hunedorenilor scoşi din drepturi pretindeau că suferă de boli psihice sau mentale, şi erau încadraţi în grade accentuate şi grave.

Mai puţini, totuşi, cu peste 1.000
Chiar dacă numai 100 de hunedoreni au fost tăiaţi de pe listele DGASPC, numărul persoanelor cu handicap din judeţul nostru a scăzut cu peste 1.000. „Dacă în vară erau 18.883 de persoane cu handicap, acum sunt 17.700. Pe lângă cele scoase din drepturi, unele persoane au decedat, iar altele nu au mai venit să-şi reînnoiască dosarul”, a declarat directorul adjunct al DGASPC Hunedoara. În continuare, cei mai mulţi au handicap accentuat sau grav, şi chiar şi însoţitor. „Un număr de 6.614 persoane suferă de un handicap grav, 9.348 de unul accentuat, 1.672 – mediu şi 66 – uşor. Dintre cei cu handicap grav, peste 1.000 au asistent personal şi peste 2.500 beneficiază de o indemnizaţie specială, de 540 de lei”, a mai adăugat Sorina Grama. Tot câte 540 de lei primesc, lunar, şi însoţitorii persoanelor cu handicap, în timp ce valoarea unei indemnizaţii pentru gradul grav este de 293 de lei, lunar, iar pentru cel accentuate este de 234 de lei, lunar.

2 comentarii la „Dosarele persoanelor cu handicap, luate la purecat

  • 8 noiembrie 2011 la 7:19
    Legătură permanentă

    Cam tarziu ,, se iau la purecat dosarele persoanelor cu handicap,,.Persoanele cu handicap sever , amputatii , paralizii grave sunt chemate pe la comisii cate 6 sau 7 ani si nu li se elibereaza certificat de handicap definitiv , si sunt tinuti de dimineata pana dupa amiaza pe holuri pentru evaluare anuala , de parca le-ar creste bratul sau piciorul amputat la loc , tara nu are de unde sa-i ajute cu o proteza sau cu un carut banal ,(nu-si primesc nici drepturile comunitare numite P.E.A.D din cauza ca nu se afiseaza listele la vedere in loc public si asa raman la mana administratiei niste amarate de kile de faina , orez, lapte praf, care se pot da ,, la ai nostrii,,) asta dupa ce au lucrat si cate 30 de ani in conditii grele si poate ar avea si dreptul la o pensie anticipata care nu o pot primi pentru cate 1 sau 2 ani lipsa din cauza ca ,, regulile ,, sau schimbat in timpul jocului. Adica una au promis guvernantii si alta au pus in practica.Toata lumea cunoaste in orase si sate persoanele ,, cu handicap,, care ,, s-au descurcat,,primaria le da prima tzidula pe nedrept ca mai lucra din cand in cand in serele primarului sau la alte munci zise ,, claca,, pe la noi , si rad in nas la prostii cei multi care sunt handicapati de la Dumnezeu dat .Mai ani in urma era vre-o 7 milioane vechi ,, dosarul apoi s-a ajun pe la 15 milioane, acuma cat o fi oare ? Oricum v-ati trezit traziu , cand sacul e gol. Pe care-i dovediti si au papat la pensii nedrepte de unde drak sa mai dea banii inapoi.

  • 8 noiembrie 2011 la 11:46
    Legătură permanentă

    Ioi Doamne, da atatia handicapati suntem in judet? Si cand te gandesti ca majoritatea sufera cu capu…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.