Politica si administratie

Şoimuş: drumuri modernizate din bani europeni nerambursabili

Magdalena Şerban

În baza unui proiect european câştigat de administraţia publică din Şoimuş, prin Agenţia pentru Finanţarea In­vestiţiilor Rurale (AFIR), drumurile din satele aparţinătoare au intrat într-un amplu proces de modernizare.

„Înainte de orice, doresc să le mulţumesc cetăţenilor pentru că dau dovadă de răbdare şi înţelegere faţă de de­ranjul pe care îl implică toate aceste lucrări executate cu bani europeni nerambursabili, în cuantum de un milion de euro. Este o investiţie majoră pe partea de infrastructură rutieră, foarte necesară pentru comunitate. Însă ca orice lucru bun şi valoros, vine la pachet cu sacrificiu. Iar acesta se traduce prin disconfort, praf şi dezordine. Am turnat deja primul strat de asfalt, iar la Şoimuş, Bălata şi Chişcădaga a mai rămas de rezolvat câte o stradă. Câte una a fost asfaltate la Câi­nelu, Bejan şi Fornădie. Precizez că este turnat doar primul strat, cel de binder, urmând cel de uzură, dar doar după ce se finalizează lucrările aferente şanţurilor, rigolelor de scur­gere şi trotuarelor. De asemenea, trebuie aduse la nivel ca­pacele de la căminele de canalizare şi la final să se toarne stra­tul superior, pentru a termina lucrările. Au mai fost prevăzute şi câteva ziduri de sprijin, iar unele sunt gata. Ca şi con­tribuţie de la bugetul local, există cota de cofinanţare de două procente, la care se adaugă cheltuielile catalogate neeli­gibile. Spre exemplu, ridicarea acestor capace de că­mine la nivel şi mici pietruiri acolo unde situaţia o impune. Unele că­mine au necesitat înlocuire, fiind ieşite din garanţie şi aflân­du-se
într-un stadiu avansat de degradare. Le vom schimba şi pe cele ce ţin de reţeaua de apă, tot din visteria noastră.
Ce mai vreau să anunţ este că în cursul lunii viitoare vom semna contractul de finanţare pentru un alt proiect in­vesti­ţional, de data aceasta depus la Ministerul Dezvoltării, în valoare de 17 milioane de lei, pentru restul de drumuri ră­mase necuprins în proiectul european aflat momentan în implementare, inclusiv capete de străzi şi uliţe. Dorinţa majoră e ca pietruiri să facem doar în cazul drumurilor de ex­ploataţie agricolă, nu şi a celor comunale. Altfel, devenim un fel de Meşterul Manole ori de câte ori ploaia abundentă spală pia­tra“, a afirmat Mihai Gabriel Irimie (foto), pri­marul comunei Şoimuş.
Abordarea sa adminis­tra­tivă este una firească, de­oa­rece du­pă ce întregul de­mers de moder­ni­zare se va finaliza, e plănuită dezvol­ta­rea peisa­gisticii, pentru a spori gra­dul de atractivitate, dar şi ponderea zo­nelor verzi.
„Trebuie să ţinem cont de norma­li­tatea cursului unor lucrări şi să le facem cu logică. Nu poţi asfalta şi apoi să spargi pentru a introduce reţele de apă-canal, spre exemplu. Dacă s-ar putea să avem totul, deodată, ce bine ar fi. Dar, din păcate, se scurge destul timp până se identifică sursa de finan­­ţare, se scriu şi se adaptează documentaţiile, se ono­rează clarificări, se semnează con­tractele de finanţare, se organizează lictaţii ce presupun ter­mene de respectat şi abia într-un târziu se dă ordinul de începere a lucrărilor. Oamenii trebuie să ştie aceste detalii, pentru că nefiind în domeniu, nu au cum să cunoască de ce durează atât de mult până o in­vestiţie ajunge în teren. Este o realitate cu care se con­fruntă toată lumea, dar principalul e că facem tot ceea ce se poate din surse externe de finanţare sau pe axe guverna­mentale, bugetul local nefiind atât de bogat”, a mai subliniat primarul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.