Sport

Singuri, împotriva violenţei

Ciprian Marinuţ

Procurorul Cornel Mihăiescu, preşedintele Comisiei de Disciplină a A.J. Fotbal Hunedoara, susţine că organele abilitate ale statului s-au făcut că plouă în privinţa sancţionării faptelor antisociale comise pe stadioane, iar A.J.F. a fost singura care i-a „pedepsit” pe vinovaţi.


Autorităţile, cu ochii larg închişi
Înmulţirea cazurilor de violenţă pe stadioanele din judeţul Hunedoara dă mari bătăi de cap Asociaţiei Judeţene de Fotbal Hunedoara. Procurorul Cornel Mihăiescu, preşedintele Comisiei de Disciplină a A.J.F. Hunedoara, susţine că o parte din vină pentru proliferarea violenţelor fizice şi verbale pe stadioane o au autorităţile statului, care sunt prea… îngăduitoare. Oficialul AJF arată într-un comunicat, că organele abilitate ale statului nu au aplicat nici o amendă la meciurile de fotbal disputate în ligile judeţene, a IV-a şi a V-a, deşi la multe jocuri s-au încălcat prevederile legii. „Legea nr. 4 / 9.01.2008 dă posibilitatea poliţiei şi jandarmilor să aplice sancţiuni contravenţionale contra abaterilor de la ordinea şi liniştea publică. În doi ani de la apariţia legii, nu s-a aplicat nici o amendă, deşi la multe jocuri au fost proferate de către spectatori injurii şi cuvinte indecente la adresa jucătorilor, oficialilor sau arbitrilor. Nesancţionarea abaterilor a avut drept consecinţă transmiterea violenţelor din tribune în terenul de joc şi îndepărtarea de pe stadioane a copiilor şi femeilor”, precizează Cornel Mihăiescu.


Rasism şi debandadă

Concret, Cornel Mihăiescu dovedeşte lipsa de reacţie a jandarmilor şi poliţiştilor, prin prezentarea incidentelor nesancţionate, ce au avut loc la două partide din turul campionatului 2009-2010. „La jocul dintre Gloria Geoagiu şi FC Hunedoara, din data de 10 octombrie 2009, suporterii echipei hunedorene au proferat sloganuri rasiste la adresa spectatorilor din Geoagiu. Totuşi, jandarmii, sosiţi la faţa locului pentru restabilirea ordinii, nu au luat nici o măsură de sancţionare a persoanelor vinovate şi nu au aplicat Legea 61/1991, deşi faptele anti-sociale au fost comise în locuri publice. Apoi, în data de 24 noiembrie 2009, la meciul dintre Victoria Călan şi Minerul Uricani, spectatorii din Călan au proferat injurii la adresa arbitrilor, oficialilor şi adversarilor, fiind acompaniaţi de un spectator cu portavoce. De asemenea, pe stadion s-au consumat băuturi alcoolice, iar un spectator a pătruns pe terenul de joc, fără ca reprezentanţii Poliţiei Comunitare Călan, delegaţi cu menţinerea ordinii, să întreprindă vreo măsură, fiind pasivi la toate actele de huliganism ale spectatorilor. În plus, poliţia nu a avut reprezentant la meci, deşi în tribună erau peste 200 de oameni”, precizează Mihăiescu. Oficialul AJF mai susţine că a prezentat aceste incidente Comisiei pentru Combaterea Violenţei Hunedoara, al cărei preşedinte este prefectul judeţului, însă nu s-a făcut nici o analiză şi nici nu s-au luat măsuri pentru combaterea violenţei pe stadioane. „Singurul organ abilitat care a sancţionat violenţa pe stadioane a fost Comisia de Disciplină a AJF, care nu este finanţată de la bugetul statului. Însă, potrivit regulamentelor sportive, măsurile au vizat doar jucătorii, oficialii şi cluburile vinovate, care au primit amenzi şi suspendări, dar nu şi spectatorii, care erau adevăraţii vinovaţi”, afirmă procurorul Cornel Mihăiescu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura