ComunitateFlash

Premiu important pentru o tânără viitoare arhitectă din Deva

04 Bianca BarabasOana Mihnea

Ieri, la sediul Institutului Cultural Român din Bucureşti a avut loc premierea participanţilor la concursul naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 15-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia. Pe un loc fruntaş s-a situat şi echipa din care face parte Bianca Barabaş (foto), o deveancă de 25 de ani, studentă în anul VI la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu“ din Capitală.

Între cei mai buni
În concurs s-au înscris 41 de proiecte, iar în urma evaluării amănunţite, juriul format din specialişti a decis câştigătorii. Echipa formată din patru studenţi la arhitectură, Roxana Aron, Ioana Todiroaie, Liviu Victor Mihalache şi Bianca Barabaş, nimeni alta decât fiica directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş, s-a clasat pe un binemeritat loc II. Juriul a apreciat perspectiva din care autorii proiectului au abordat tema migraţiei, şi anume, efectul de bumerang pe care îl are migraţia în arhitectură, prin analizarea unor situaţii reale şi printr-o documentaţie temeinică.
„Changes in the rural landscape“, proiectul echipei din care face parte şi Bianca Barabaş, a avut ca studiu de caz satul Certeze din Ţara Oaşului. „O mare parte din locuitorii acestui sat maramureşean sunt plecaţi la muncă în străinătate, însă şi-au construit case impunătoare în satul natal, cu diferite influenţe. De fapt, ei investesc aici, dar stau acolo. Este un fenomen foarte interesant, dar până la urmă reprezintă o victorie pe toate planurile, politic, social, economic, cultural. Ideea acestui proiect a fost una comună, ne-am adaptat la tema generală, am stabilit concret pe ce ne axăm, apoi fiecare dintre noi a venit cu propriile idei. Momentul acordării premiilor a fost unul foarte emoţionant. Am fost invitată să particip la un seminar în Veneţia pentru a susţine proiectul şi am primit o ofertă de la o revistă de profil pentru publicare“, a declarat Bianca Barabaş pentru MESAGERUL HUNEDOREAN. Mai mult decât atât, începând de lunea viitoare, schiţele vor fi expuse la Muzeul Cotroceni.
La baza acestui studiu intens pentru realizarea proiectului a stat documentarul „Mândrie şi beton“. Au fost propuse trei încăperi, o cameră albă care presupune parcurgerea istoriei de la comunism până în prezent, camera aurie care surprinde imagini din satele din  Ţara Oaşului şi camera neagră, de pe „front“, din străinătate, acolo unde munceşte o mare parte dintre localnici.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura