Sport

O chinezoaică, cea mai bătrână sportivă de la Olimpiadă

Jucătoare de tenis de masă, Ni Xialian, va fi prezentă la cea de-a cincea sa ediţie a Jocurilor Olimpice şi revine la Tokyo după 38 de ani de la prima ei medalie de aur într-o mare competiţie, Campionatul Mondial. Atunci avea 20 de ani şi concura pentru China, acum are 58 de ani şi reprezintă Luxemburgul. Ea va fi cel mai în vârstă participant la Jocurile Olimpice.
Născută în China, la Shanghai, Ni Xialian va reprezenta acum Luxemburgul la Jo­curile Olimpice de la Tokyo. Participantă deja la patru Olimpiade, ea tocmai a împlinit 58 de ani (pe 4 iulie, de Ziua SUA!). Din 1991 şi-a stabilit reşedinţa la Ettelbruck, în Luxemburg.
„Am multe roluri: sunt mamă, soră, mă­tuşă, sunt profesoară, sunt antrenoare, sunt de toate. Dar este minunat. Deşi am vârs­ta pe care o am, inima mea este foarte tânără. Sunt încă tânără. Îmi place şi mă bucur să fiu alături de oameni tineri. Îmi dau energie, fericire, bucurie”, mărturiseşte Ni Xialian.
Tokyo îi stârneşte amintiri minunate jucă­toarei de origine chineză, care a câştigat în capitala Japoniei, în 1983, două medalii de aur la Campionatele Mondiale de tenis de masă.
„Îmi place că merg în Japonia, oamenii sunt primitori, amabili, am amintiri frumoa­se de acolo. Am fost în Japonia de mai multe ori, mă voi simţi foarte bine”, spune sportiva.
Ea a participat la patru ori la Jocurile Olimpice. „În 2000 am fost foarte emo­ţionată să particip la prima mea Olimpiadă. Ceremonia de deschidere, satul olimpic, eram foarte curioasă. Eram ca un copil. Apoi, în 2004, m-am gândit că o dată e suficient, mă duc înapoi la familie. Dar apoi, în 2008, am mers la Beijing. Am părăsit China, Beijingul, în 1986. După 22 de ani, m-am întors foarte emoţionată acolo. China a organizat atât de bine Olimpiada!… Şi din 2012 am amintiri minunate. Copiii mei au crescut şi au venit la Londra să vadă satul olimpic, totul. Au aflat multe despre Olimpiadă şi m-au susţinut la jocuri. De aceea, am fost motivată să particip şi în 2016”, povesteşte Ni Xialian.
Sportiva se menţine de 20 de ani în Top 100, unde activează cei mai buni jucători din lume. „Trebuie să te bucuri de cariera ta. Aşa totul este mai distractiv, capeţi curaj şi nu cedezi uşor. Există un singur campion, dar spiritul rămâne pentru totdeauna”, spune Ni Xialian.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.