Comunitate

Capacele de canal se fură sistematic

Carmen Cosman

Capacele de canal dispar sistematic în judeţul Hunedoara, iar autorităţile locale sunt disperate şi nu ştiu cum să mai gestioneze situaţia. Reprezentanţii Primăriei Hunedoara fac apel la populaţie să semnaleze toate cazurile pe care le observă, aşa încât să descurajeze hoţii de fier vechi.
 

La Hunedoara, hoţii acţionează zilnic
În numai câteva zile, peste 20 de capace de canal au dispărut din Cartierul Mirco 5 din municipiul Hunedoara, iar acestea ajung la centrele de fier vechi. Oamenii spun că zilnic văd căruţaşi care „monitorizează” zonele, iar la adăpostul întunericului, se întorc după capacele din fier sau fontă şi lasă gurile de canal descoperite. Reprezentanţii Primăriei Hunedoara spun că numai anul trecut au înlocuit o serie de capace, dar situaţia se repetă periodic. Acum, edilii se gândesc să înlocuiască vechile capace metalice cu unele de plastic, ori din alte materiale, care nu pot fi valorificate la centrele de colectare. În plus, reprezentanţii administraţiei publice locale fac apel la cetăţeni să sesizeze factorii responsabili, ori de câte ori au informaţii în acest sens. „Îi rugăm pe cetăţenii care reclamă astfel de fapte să sune imediat la poliţie sau la Poliţia Locală, ca să îi putem prinde pe cei care le sustrag”, a declarat Monica Rada, consilier al primarului municipiului Hunedoara. Aceasta a precizat că municipalitatea cheltuieşte cu înlocuirea lor mult mai mult decât pot obţine din valorificarea capacelor cei care le fură. 

Probleme şi la Petroşani
Şi în Valea Jiului, furturile de capace reprezintă o problemă serioasă, mai ales în zonele sărace. De exemplu, în cartierul Colonie din Petroşani, autorităţile nu apucă să acopere gurile de canal în ritmul în care fură capacele hoţii de fier vechi. Pentru doar câţiva lei, aceştia pun în pericol atât integritatea pietonilor, cât şi siguranţa traficului auto, pentru că multe dintre canale se află în mijlocul străzii. Un capac de canal cântăreşte aproximativ 20 de kilograme, iar la centrele de colectare a fierului vechi se oferă aproximativ 30 de lei pentru un capac, în timp ce autorităţile locale cheltuiesc câteva sute de lei pentru achiziţionarea şi înlocuirea celor care dispar. Din acest motiv, edilii au decis să schimbe vechile capace de metal cu cele din material compozit. Măsura a fost luată de autorităţile locale împreună cu societatea de distribuire a apei, care speră că în acest fel, vor scăpa de furturi.

3 comentarii la „Capacele de canal se fură sistematic

  • Furturile pot fi incadrate la acte de sabotaj,distrugerea unui obiectiv strategic,…De ce nu se stavilesc prin arestarea si judecarea aspra a celor care achizitioneaza capacele,respectiv samsarii centrelor de colectare a fierului vechi ?Pentru ca in general acestia sint „agreati” de primarii si politie,ca „oameni de casa”.

  • Trebuie pedepsiti cei care primesc deseuri din capace de canal. E ffff periculos daca nu se observa lipsa unui capac si cineva cade in canal. Vinovat este primarul din Hunedoara ca nu se intereseaza de calitatea lucrarii facute de firma care a pus aceste capace de mantuiala si la scurt timp au fost furate. Bani risipiti, dati la firmele prietene cu primarul Hada care face ceva pentru oras doar daca ii iasa si lui ceva venit , aici includ si pe pocaitii lui ta-su.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura