Fara bascalie

Când nu au ce face, se dau la presă…

Problemele ţării fiind epuizate, România devenind o ţară în care criza economică este amintire, terenurile agricole sunt lucrate până la ultimul centimetru pătrat, iar salariile şi pensiile cresc ameţitor, nu rămâne de pus la punct decât chestiunea presei, cea care demolează mereu măreţele realizări… Remarcabil în acest sens este efortul depus de vicepreşedinţii PDL Raluca Turcan şi Cezar Preda, dar şi de deputaţii Doiniţa Chircu şi Brînduşa Novac, tot de la PDL, bineînţeles, care doresc să modifice Legea audiovizualului.
Una dintre cele mai importante modificări aduse de proiectul legislativ actualei Legi a audiovizualului este cea de la articolul 82, care reglementează principiul „must carry“, ce le impune în prezent operatorilor de cablu obligativitatea de a retransmite toate televiziunile operate de Societatea Română de Televiziune (SRTv), televiziunile stabilite prin acorduri internaţionale (TV5) şi celelalte servicii de programe libere la retransmisie în ordinea indicelui anual de audienţă. În proiectul de lege depus de deputaţii PDL, regula „must carry“ este modificată, operatorii de cablu nemaifiind obligaţi să retransmită televiziunile comerciale.
Efectul pervers al acestei modificări ar fi că un partid politic ar putea forţa operatorii de cablu să nu retransmită programe ale unor televiziuni care prin politica lor editorială le sunt defavorabile. În acest mod, excluse de pe cablu şi deci, de la audienţele care le permit să atragă publicitate, televiziunile şi posturile de radio rebele fie ar cădea la pace cu puterea, fie ar dispărea, fie ar pleca să lupte în munţi…
Propunerea legislativă nu este decât o altă şicană care vrea, într-un fel sau altul, să pună pumnul în gură. Culmea este că acelaşi partid nu nutrea aceste gânduri profund generoase şi la ascensiunea spre putere, atunci când unele din posturile care astăzi îl critică îl sprijineau pe faţă. Reflexul de a aplica interdicţii este specific celor pentru care democraţia e o chestie bună şi simpatică, până ajung ei la putere. Imediat după ce scopul este atins, principala lor grijă este distrugerea mecanismului care i-a ajutat, ceea ce se poate face prin interdicţie – în cazul de faţă.
Singura obligativitate care ar rămâne ar fi cea a preluării postului public de televiziune. Care, ştie toată lumea, este complet sustras controlului politic.

5 comentarii la „Când nu au ce face, se dau la presă…

  • Nu sint de acord cu modul in care puneti problema. Haideti sa nu ne gindim doar la perversiuni 🙂 Daca un partid politic ar dori sa sanctioneze un post ar putea sa o faca oricind. Exemplu: CNA (politizat) putea refuza sa prelungeasca licenta Realitatea TV.

    Dupa cit va cunosc nu cred ca sinteti admirator al Mynele TV, Taraf sau Canal Teleshopping, programe obligatoriu de transmis dupa regula must carry. Cred ca ati prefera sa vedeti in locul acestora, in pachetul de baza, BBC, Arte sau Mezzo.

    Te trailes bahtalo! (dupa principiul must carry)

  • 🙂
    Da. Dar faptul ca nu sunt amator de manele nu ma face sa doresc interzicerea lor. Ar fi o falsa solutie. Cred eu…

  • d.le Gruian, sunt totusi exasperante televiziunile astea de manele ca, zau, daca cineva le interzice le face un bine in primul rind lor si dupa, poate si noua celorlalti… cam toti au probleme cu presa pe plan european…da la noi ca la nimeni…

  • Pai daca operatorii de cablu nu vor mai avea nicio obligatie de retransmitere a programelor libere, cam ce credeti, ca se vor inghesui sa retransmita programe gen Mezzo? Ha, ha! Tot la gen Taraf se vor baga. De fapt ce vor cere oamenii…As baga mana in foc ca astfel de programe de manele – muzicale si nu numai- vor fi mai solicitate decat programele culturale sau de emisiuni mai serioase. Si doar pentru faptul ca telespectatorii acelor programe ar fi mai galagiosi in cererile lor. Si da, cred ca nici eventualele imixtiuni politice nu trebuie neglijate.
    Hai sa fim seriosi, nu se risca chiar asa de mult incat sa tai licentele unor posturi gen Realitatea. Exista o limita. Nu e chiar asa usor. Asa ca, principiul „must carry” n-o fi el perfect, are hibele lui, dar tot e mai bine decat nimic. O regula tot e mai buna decat niciuna.

  • Niciodata o putere in Romania nu va taia in mod brutal un post tv sau radio, daca acesta este prea vizibil pe piata.
    Exista tehnici mult mai fine. Se pot da amenzi de ordinul miliardelor, se mai cheama pe la DNA cate un patron de trust etc.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura