Eveniment

Apa de ploaie ia cu ea şi banii hunedorenilor

03 ploaia

Dan Terteci

Potopul s-a dezlănţuit de câteva luni, peste zeci de locuinţe din Hunedoara. Şi asta, nu în realitate, ci în facturile emise de societatea de apă şi canalizare.
Oamenii declară că sunt nemulţumiţi, deoarece, zic ei, sunt taxaţi pentru zeci de tone de apă de ploaie, care ar fi căzut în gospodăriile lor. Însă, conducerea firmei spune că totul se calculează legal, în baza unei hotărâri adoptate de Consiliul Local Hunedoara în urmă cu trei ani.

Mai scumpă decât apa potabilă
Localnicii afirmă că apa de ploaie a ajuns să fie mai scumpă decât apa potabilă sau gazul. Îi costă mai mult că sunt plouaţi decât comparativ cu apa consumată pentru uz gospodăresc. Pe facturi apar cantităţi de apă incredibile, chiar şi 140 de metri cubi. Asta înseamnă zeci de mii de litri. Majoritatea au pe facturi 70-80.000 de litri de apă pluvială, pentru care plătesc între 50 şi 100 de lei lunar, uneori, chiar mai mult. Asta, pentru că apa se scurge prin canalizarea oraşului.
„Dacă mă uit pe factură şi fac un calcul, la mine în curte plouă în fiecare zi cam 1.600 de litri de apă”, spune Elena Mareş, o hunedoreancă indignată de cât o costă faptul că apa de ploaie trece prin curtea ei.

De acord, dacă vrea şi consiliul local
Cei mai afectaţi sunt proprietarii de case, curţi şi grădini. Pentru că ploaia udă o suprafaţă mai mare, aceştia, normal, după modalitatea de facturară, plătesc mai mult decât cei de la bloc. Mai mult, oamenii nu înţeleg de ce se percepe TVA pentru apa dată de Dumnezeu.
Conducerea societăţii de apă şi canal spune că totul se face legal, după o hotărâre a Consiliului Local din 2006. Se aplică o formulă de calcul, pe baza cantităţii de precipitaţii furnizate de staţia meteo, suprafaţa plouată şi un coeficient de curgere. Conducerea firmei de apă şi canal spune că este de acord să modifice modalitatea de calcul, dacă şi consilierii vor revoca actul normativ, care stă la baza facturării apei de ploaie.

One thought on “Apa de ploaie ia cu ea şi banii hunedorenilor

  • Asa ceva nu se poate…cum sa platiti fratilor apa de ploaie?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura