Comunitate

Vălișoara: Noi pași în procesul de cadastrare gratuită

Magdalena Șerban

În general, românii nu şi-au prea ca­dastrat proprietăţile, una dintre cauzele principale ţinând de lipsa fon­durilor necesare. Aşa că vestea că la Vălișoara, întregul demers ce se face în mod gratuit pentru cetăţeni continuă, este una mai mult decât bună.

Întreaga comună nu a fost cooperativizată
„După ce luna trecută, la căminul cultural din Vălișoara a avut loc întâlnirea cu o parte din deținătorii/proprietarii de terenuri care fac obiectul cadastrului sistematic în localitatea de centru, acum s-a trecut la deplasările în teren. Întrunirea s-a ținut cu cei din sectoarele cadastrale 6,7,8,11,12, iar la deplasarea în teren s-au măsurat suprafețele care nu sunt deținute în baza titlului de proprietate sau care nu au situația actualizată în Cartea Funciară și sunt incluse în sectorul cadastral numărul 6, respectiv în zona Țarină (în zona măr­ginașă cu Luncoiu de Sus), Codrișoru și o parte din Făgețel. Acțiunea a avut ca scop stabilirea limitelor parcelelor. Reamintim că în acest an vor fi cadastrate terenuri din zona Țarină, Făgețel, Codrișoru, Valea Trestiei, Vârtop, Sibgiu și Cornu din satul Vălișoara, respectiv terenurile cuprinse în 5 sectoare cadastrale: 6,7,8,11,12, sectoare cadastrale următoare celor cinci sectoare cadastrate în decursul anului 2021. Data efectuării măsurătorilor va fi comunicată în timp util, pentru fiecare zonă. Proprietarii/utili­zatorii de terenuri sunt rugați să depună la primărie actul de identitate și dacă dețin, actele de proprietate a tere­nu­rilor (certificate de moștenitor, ex­trase CF, ti­tluri de pro­prietate) situate în sectoarele cadastrale amintite anterior. Hărțile cu sectoarele cadastrate pot fi consultate la sediul primăriei, iar informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon fix 0254.265.432 sau mobil 0722.228.646. Vă mulțumim pentru cooperare”, a afirmat Camelia Bedea (foto), primărița din Vălișoara. Edilul a mai precizat că satul principal nu a fost cooperativizat, iar oamenii nu au situația cadastrală la zi, în cea mai mare pondere. Însă se arată interesați să beneficieze de acest val național care ar fi implicat niște costuri deloc mici, dacă ar fi fost cazul să scoată bani din buzunar. Pentru 2022, con­tractul semnat cu OCPI este pentru localitatea centrală, însă după finalizarea întregului proces de lucru se vor cuprinde și celelalte sate componente. Anul trecut s-a dus la îndeplinire primul astfel de contract, iar pe rol se află al doilea. ,, În zonele unde există deja titluri de proprietate în rândul populației, pașii sunt mai rapizi, însă la noi, trebuie luat totul de la zero. Sunt foarte multe parcele mici (5 sau 10 ari), ceea ce implică volum mare de muncă pentru topografi. Cu mare greu s-a găsit firmă specializată care să vrea să execute lucrarea, așezarea montană, zonele împădurite și necoperativizarea în trecut fiind impe­dimente. Relația cu cetățenii o asigu­răm noi, în ideea de a-i sprijini măcar puțin. De măsurători și lucrări se ocupă spe­cialiștii”, a mai punctat alesul local. Subliniem că Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) a demarat la sfârșitul lui 2015 și urmează să se încheie în 2023.
Astfel, până anul viitor, autoritățile intenționează să cadastreze gratuit toate imobilele care nu sunt prinse în prezent în evidențele oficiale. Sursa financiară de bază o constituie banii europeni.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura