FlashPolitica si administratie

Tara Haţegului, zona ecoturistica model

Adriana Năstase

Ţara Haţegului, alături de Parcul Naţional Retezat, poate deveni prima zonă ecoturistică model din România. Modalităţile de punere în practică a acestui proiect au fost dezbătute de specialişti ai Asociaţiei de Turism Retezat, Administraţiei Parcului Naţional Retezat, Asociaţiei de Ecoturism România şi Fundaţiei ProPark.

Un nou concept de ecoturism
La Centrul de vizitare al Parcului Naţional Retezat, din localitatea Nucşoara, cu prilejul dezbaterii amintite, au fost prezentate noul trend al ecoturismului în Europa, dar şi potenţialul turistic pe care îl oferă Ţara Haţegului împreună cu Parcul Naţional Retezat, Geoparcul Dinozaurilor şi Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina. „Noul concept de ecoturism este extrem de apreciat în vestul Europei, unde se organizează târguri internaţionale special dedicate acestui gen de turism. Ecoturismul este un produs pe care noi îl avem, suntem conştienţi de el, dar, din păcate, nu-l punem în valoare. Certificarea zonei Ţării Haţegului şi a Retezatului ca destinaţie ecoturistică ar aduce numai beneficii pentru comunitatea locală, pentru că ar creşte numărul şi calitatea turiştilor care ne vizitează”, a declarat preşedintele Asociaţiei de Turism Retezat, Ovidiu Bodean.

Un alt gen de servicii
El a explicat că ecoturismul implică un nou gen de servicii, care include cazarea turiştilor în pensiuni sau cabane certificate ca ecoturistice, iar hrana este asigurată din produse ecologice. Vizitatorii sosiţi în această zonă vor parcurge un tur ecoturistic, alături de un ghid autorizat, care le va explica tradiţiile şi meşteşugurile zonei, istoria şi cultura locurilor. „Turiştii sunt conduşi de ghizi autorizaţi numai pe trasee marcate, iar în urma oamenilor nu rămân gunoi sau alte materiale plastice ce nu sunt biodegradabile. Zona parcursă include floră, faună şi peisaje cu potenţial natural ridicat din arealul care include Parcul Naţional Retezat, Geoparcul Dinozaurilor şi Parcul Natural Grădişte-Cioclovina”, a precizat preşedintele Asociaţiei de Turism Retezat.
De subliniat că în Ţara Haţegului există deja opt pensiuni care sunt certificate ca ecoturistice şi mai multe puncte de informare a turiştilor în Haţeg, Hunedoara, Nucşoara, Râu de Mori, General Berthelot. Reţeaua de drumuri se prezintă bine, iar în zonă se află mai multe cetăţi medievale şi biserici vechi din secolele XIII-XIV.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura