Comunitate

De ce-i necăjit primarul din Tomeşti

Magdalena Şerban

Deşi nu este o comună mare, Tomeştiul întâmpină probleme nu tocmai mici. Iar primarul de aici, Tiberiu Octavian Tămaş (foto), este conştient că „în zona rurală, atunci când dispar biserici şi şcoli, dispare şi identitatea comunităţii”.
 

Elevi da, şcoală ba
Una dintre cele mai mari nemulţumiri ale administraţiei locale este desfiinţarea şcolilor. Prima pe listă este cea din centrul de comună. Numărul mic de elevi (30) a adus hotărârea ca şcoala generală de aici să-şi închidă porţile. Dar, se pare că nu va fi singura cu aceeaşi soartă. S-ar putea să nu fie iertate încă două. „Mă deranjează şi un alt aspect: unele familii îşi duc copii la grădiniţele şi şcolile din comunele vecine, iar noi suntem în situaţia în care suntem. Nu le înţeleg decizia. Noi am încercat ca şcolile să fie dotate conform standardelor şi să asigurăm condiţiile necesare studiului. Să nu mai vorbim că şi salariile cadrelor didactice sunt raportate la numărul de elevi. Asta este o mare doleanţă de-a mea. Şcoala şi biserica nu pot fi uitate, ele sunt coloana vertebrală pentru educaţia atât de  necesară oricărui copil”, mai precizează edilul.

 

“Dacă nu avem bani, încercăm să facem rost”
Lipsa banilor la bugetul local i-a determinat pe edili să aplice la diferite proiecte. „Prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, înfiinţată împreună cu comuna învecinată, Vaţa de Jos, am depus un proiect integrat, pe Măsura 322, care prevede introducerea reţelei de apă şi canalizare în comuna Tomeşti, precum şi în satele Brotuna şi Târnava de Criş, din Vaţa de Jos. Am cuprins şi o parte din infrastructură, modernizarea drumurilor comunale fiind o prioritate. Acest proiect beneficiază de o finanţare totală de 5.963.715 de euro, însă valoarea sa foarte mare cred că ne-a adus şi probleme la fel de mari. Am avut două contestaţii, ceea ce a încetinit mult lucrurile. Să sperăm că ne vom încadra în termenele limită. Când avem aprobarea, o să demarăm procedura de licitaţie pentru execuţie, concomitent cu cea pentru dirigenţia de şantier. Din bugetul local, urmează să modernizăm o parte din drumurile şi uliţele comunale, iar în următoarea perioadă, mă voi deplasa în Capitală, să văd care este situaţia reală a unui proiect depus cu doi ani în urmă, pe HG 577. Situaţia lui ne este încă neclară, deşi am trimis numeroase adrese de informare“, încheie Tiberiu Octavian Tămaş, edilul şef al comunei Tomeşti.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura