ActualitateFlash

Student ilegal în Deva

02 student ilegal

Dan Terteci

După patru ani de facultate s-a trezit că a mers degeaba la şcoală. Asta i s-a întâmplat unui cetăţean din Republica Moldova care s-a înscris la Universitatea Ecologică „Traian”, din Deva. Bărbatul a fost înştiinţat după terminarea cursurilor că nu poate să susţină examenul de licenţă pentru că studiile făcute în Moldova nu sunt echivalate de Ministerul Educaţiei din România.

I-a luat taxele de şcolarizare
Teodor Dicusarî s-a înscris în anul 2001 la cursurile Facultăţii de Management din cadrul Universităţii Traian din Deva. Când a vrut să devină student, bărbatul a prezentat o diplomă cu caractere slavone. După ce rectorul a dat ok-ul, secretara l-a înscris în anul întâi de studii. Timp de patru ani instituţia de învăţământ a perceput şi încasat taxele de şcolarizare, fără să spună nici un cuvânt despre faptul că diploma obţinută în Republica Moldova ar fi trebuit recunoscută şi echivalată de ministerul Educaţiei din România. Totul s-a „observat” în anul 2005, când proaspătul absolvent a vrut să susţină examenul de licenţă. I s-a spus că nu poate fi primit la examen din cauză că nu are studiile echivalate. Mai mult, toată lumea s-a mirat cum de a putut să fie student la o Universitate acreditată. Acum, bărbatul, care visa ca după licenţă să obţină un loc de muncă mai bine plătit, s-a trezit cu visul unei diplome spulberat peste noapte.

Echivalarea studiilor, necesară
Conducerea Universităţii Traian spune că l-au acceptat ca student pentru că Teodor Dicusarî ar fi promis că aduce echivalarea studiilor făcute în Republica Moldova. O explicaţie care nu poate fi nici reţinută ca argument şi nici susţinută cu argumente. Mai ales atunci când vine din partea unei instituţii care, teoretic, se ocupă cu formarea de specialişti cu înaltă calificare şi intelectuali. Inspectoratul şcolar al judeţului Hunedoara este clar în această chestiune. Echivalarea studiilor trebuia să existe încă din momentul înscrierii în anul întâi de facultate. O condiţie esenţială pentru obţinerea calităţii de student. Dar se pare că prevederile legale nu au mai contat în această chestiune. De ce!? Poate că un student în plus, plătitor de taxe, rotunjea veniturile universităţii. Trecând peste supoziţii, este foarte clar că încălcarea legii este una vădită şi flagrantă. O ilegalitate care pune sub semnul întrebării chiar valabilitatea notelor obţinute la examene de studentul Teodor Dicusarî. Moldoveanul s-a ales, după patru ani de studii, cu câteva chitanţe prin care atestă plata cursurilor, o adeverinţă de absolvire şi cu un gust amar. El nu poate pricepe cum de a fost lăsat să vină la cursuri, să plătească taxele de şcolarizare şi să se observe că nu are actele în regulă decât înainte de licenţă.

„Am pierdut patru ani din viaţa mea!”

„Vreau să reproşez rectoratului universităţii că am pierdut patru ani din viaţa mea. Speranţa şi aspiraţiile mele au fost că voi absolvi o facultate, voi primi o diplomă şi, în sfârşit, voi putea să aplic, să depun CV-uri, să concurez pentru un post mai decent. Doar cu două săptămâni înainte de examenul de licenţă mi s-a adus la cunoştinţă că nu voi fi admis în examenul de licenţă pentru că diploma mea, cu care am fost admis la facultate şi am făcut patru ani, nu este o diplomă de bacalaureat şi nu voi putea intra în examenul de licenţă. Numai în cazul în care, cum mi-a spus domnul rector, domnul Duma, voi obţine o diplomă de bacalaureat, nici o problemă, anul următor voi intra în examenul de licenţă. Eu, am venit, am pus la dispoziţia Universităţii actele pe care le-am avut pentru a mă înscrie la facultate. După ce au văzut actele au spus că este ok”, spune Teodor Dicusarî.

„Calitatea lui era legalã într-un fel!”

Am stat de vorbă şi cu profesorul Sigismund Duma, rectorul Universităţii „Traian”. Nu comentăm, ci redăm un fragment din discuţiile purtate:
În lipsa echivalării studiilor făcute în Republica Moldova, calitatea de student a lui Teodor Dicusarî a fost legală pe perioada celor patru ani de studii!?
Calitatea lui era legală într-un fel!… Avea o diplomă de bacalaureat pe care avea obligaţia să şi-o omologheze la minister. A omologat-o mai târziu. Echivalarea ulterioară poate să acopere lipsa acestei condiţii de la momentul înscrierii la facultate? Acum, cum să vă spun, o diplomă care este valabilă, astăzi, de exemplu, s-a confirmat că este valabilă, ea poate să acopere şi anii anteriori”.

„Nu trebuia primit fãrã echivalare!”

„Înainte de înscrierea la orice instituţie de învăţământ superior, candidatul trebuie să depună la dosar, printre alte acte, şi diplome în original de bacalaureat obţinută în România sau diploma obţinută în altă ţară cu ştampila „echivalat” din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării. Diploma aceasta trebuie întâi echivalată şi după aceea absolventul unui liceu poate să se înscrie la o universitate acreditată din România. Ca atare, dacă un asemenea candidat a fost admis, mai mult, au trecut şi 3-4 ani de facultate, este o culpă a universităţii. Sunt sigur că nu trebuia să fie primit fără această echivalare şi, mai ales, dacă a trecut un semestru, şi nu a adus echivalarea, trebuia să-şi pună un semn de întrebare”, a declarat Sorin Radu, inspectorul şcolar general.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura