Fara bascalie

Retezatul, minune a lumii

Ştiţi, îmi este indiferent dacă Retezatul va deveni minune a lumii sau nu. La prima vedere, pare egoist, dar dacă citiţi până la sfârşit, mă veţi înţelege – sunt sigur.
Acum scriu pentru cei care au fost în Retezat, nu pentru cei care votează fără să fi văzut vreodată Peleaga sau să fi trecut pe Porţile Închise. Nu scriu nici pentru cei care văd Retezatul din maşină.
Indiferent dacă va deveni minune a lumii omologată, cum s-ar spune, sau dacă nu va deveni, pentru mine Retezatul va păstra aceeaşi valoare. Poate suna patetic, dar a devenit minune, în topul meu personal, de când am pus pentru prima dată piciorul pe platoul Baleia. Eram în clasa a V-a şi printr-o coincidenţă, era acolo şi actualul director al Administraţiei Parcului Naţional Retezat, Zoran Acimov. Am ajutat la construirea unei cabane cu nume comunist, Şoimii Retezatului, care acum nu mai există, am văzut ursul în zmeuriş, am făcut drumul Baleia – Pietrele, am marcat trasee pe la Stănuleţii Mari, am fost în rezervaţie şi am trecut Porţile Închise. Am cărat gunoaie de la lacul Galeş şi am coborât de-a dreptul un versant, după ce ne-am pierdut în ceaţă. Fără să fiu un foarte mare cunoscător, pot spune că am mers ceva prin Retezat. Iar muntele ăsta mi-e foarte drag.
Nici nu ştiu dacă să mă bucur că are şansa de a deveni minune. Îi felicit pentru ce au făcut pe cei din Administraţia Parcului, dar un titlu pompos ca ăsta – minune a lumii – ar putea atrage prea mulţi turişti. Mult prea mulţi. Iar Retezatul va deveni un munte prea umblat. Mi-e teamă de tipi cu maşini de teren care vor dori să ajungă oriunde fără să coboare din ele. Mi-e teamă că Valea Rea va deveni bulevard al celor ce vor dori să admire frumuseţile noii minuni, fără să ştie să se comporte pe munte. Am văzut de prea multe ori aşa-zişi turişti montani, pentru care o beţie cruntă însemna că uite, au fost la munte.
Poate că exagerez. Poate că nu va fi aşa. Îmi doresc mai degrabă confortul primitiv şi primitor al cabanei Pietrele, chiar şi aşa arsă. Îmi doresc să văd oameni care ajung greu în Retezat. Pentru ei, nu e important dacă e minune sau nu. Oricum e unic.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura