Şomeri de lux pe timp de criză

25 februarie 2010 | 2 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

Nicolle Ebner

În timp ce Guvernul a declarat război „pensiilor nesimţite”, legile în vigoare creează, pe bandă rulantă, în plină criză economică, şomeri de lux. Ca dovadă, cea mai mare indemnizaţie de şomaj plătită în judeţul Hunedoara este de 3.200 lei. Informaţia pare de domeniul fantasticului, dar este cât se poate de reală, iar „luxul” nu se opreşte aici.

Indemnizaţii „nesimţite”

Un procent de 0,9 la sută din numărul şomerilor hunedoreni, respectiv 151 de foşti angajaţi, primesc lunar aproape 2,25 la sută din întreg fondul de şomaj plătit de AJOFM unui număr total de 15.308 şomeri. Cea mai mare indemnizaţie de şomaj din judeţul Hunedoara este în valoare de 3.200 lei, fiind primită de un fost angajat din domeniul privat. Hunedoreanul a avut vechime mare în muncă şi un salariu pe măsură, însă la stabilirea indemnizaţiei au concurat în primul rând, cele 24 de salarii compensatorii alocate, conform contractului colectiv de muncă, odată cu plecarea din unitate, bani ce se constituie venituri pe ultimele 12 luni de activitate. Alţi patru hunedoreni primesc, pe lună, câte 2.200 lei indemnizaţie de şomaj, iar 146 au venituri lunare de peste 1.100 lei, chiar dacă stau acasă şi nu muncesc. Asta, în condiţiile în care peste 13.200 de pălmaşi de rând, rămaşi fără un loc de muncă, sunt nevoiţi să se descurce cu o indemnizaţie lunară cuprinsă între 400 şi 600 lei, iar aproximativ 1.200 de absolvenţi de liceu neabsorbiţi pe piaţa muncii sau care nu au avut posibilitatea să urmeze cursurile unei unităţi de învăţământ superior primesc, din partea statului, o indemnizaţie de şomaj de 305 lei/lună.

C-aşa-i legea pe la noi

Se pare că vidul legislativ în domeniul muncii şi a protecţiei sociale, precum considerarea plăţilor compensatorii ca venit în calcularea indemnizaţiilor de şomaj nu aduce nici o economie la bugetul de stat. Din contră. Primul care şi-a dat seama de inechitate a fost Vasile Iorgovan, directorul AJOFM Hunedoara, care a şi propus amendarea legii. „Am propus limitarea indemnizaţiei de şomaj la salariul mediu net pe economie şi eliminarea veniturilor acordate în ultima lună ca măsuri compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă”, a declarat Vasile Iorgovan, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN. Până acum, nu l-a băgat în seamă nici un ministeriabil sau guvernant. Poate o vor face după ce pensionarii îi vor lua la întrebări pe cei ce conduc ţara, de ce nu au bani pentru amărâtele lor de pensii.

În judeţul Hunedoara, numărul de şomeri în plată este de 15.308 pentru care AJOFM acordă, în total, indemnizaţii în valoare de aproape 7,7 milioane lei.

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. PROXENETU spune:

  Bai Nicole! Ce ti se pare tie de domeniul fantasticului? Faptul ca un angajat la privat are somaj 3.200 de lei? Pai stii cat a platit asta la stat pentru somajul asta? Si a platit din banii firmei nu din bugetul statului..E vorba de o FIRMA PRIVATA!!!
  NU incurca chestiile astea intre ele! Aici nu sunt banii publici pe care ii manevreaza sefii tai liberali!

 2. Adrian spune:

  Doamna Ebner, o intrebare: daca cineva cistiga cinstit 2000 de euro pe luna lucrind 12 ore pe zi in mediul privat (deci nenumit politic), daca isi plateste cinstit, luna de luna, contributiile la stat, de ce trebuie sa primeasca somaj la nivelul venitului mediu net pe economie? Va rog sa argumentati, nu sa faceti demagogie!

  Din cauza mentalitatii unora ca dumneavoastra si domnul Iorgovan multi din mediul privat aleg sa faca evaziune fiscala.

  V-ati gindit cumva ca unii din cei ce iau sumele acelea nesimtite au lucrat in strainatate si au ales sa primeasca drepturile in tara? Atit timp cit cineva a cistigat CINSTIT niste bani, cit timp a platit toate darile, are DREPTUL sa primeasca compensatii PROPORTIONAL cu sumele virate bugetului statului.

  Dupa un astfel de articol, daca am fi in anii ’50, v-as promova sefa la Scinteia sau gardiana sefa la Targusoru Nou. Vad ca a dat populismul in toti, de la redactorul de ziar la ministrul muncii! Rusine!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Inconştienţă la volan

Două persoane rănite grav. Acesta a fost rezultatul iresponsabilităţii unui bărbat care, deşi nu avea permis de conducere, s-a urcat...

Răduţoiu renunţă la o parte din bani

Fostul fundaş al Jiului, Ciprian Răduţoiu (foto), transferat la FCM Bacău sub comanda lui Gheorghe Poenaru, spune că e dispus...

Cupa „Piticot” la schi

Copiii cu vârsta de maximum 12 ani, care ştiu să schieze sunt invitaţi la Cupa „Piticot” la schi alpin, organizată...

Închide