Revoluţionarii din Petroşani, dezbinaţi şi după 22 de ani

Carmen Cosman

La 22 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, animozităţile dintre revoluţionarii din Petroşani nu s-au stins, ci parcă s-au adâncit. Acest lucru a ieşit încă o dată la iveală la întâlnirea organizată, ieri, de primăria municipiului.

Şapte revoluţionari au participat, ieri, la întâlnirea organizată de edilii din Petroşani, pentru a rememora evenimentele din acele zile. Deşi nu s-a tras sau nu a curs sânge, totuşi, şi la Petroşani a fost revoluţie, oamenii au ieşit pe străzi, aşa că există şi revoluţionari. O mână de oameni care nici acum nu s-au împăcat, parcă, cu trecutul, şi nu au mascat, măcar, animozităţile dintre ei, la fel cum se întâmplă şi în restul ţării. Totuşi, au măcar un numitor comun: dacă astăzi situaţia ar cere-o, ar ieşi, fără ezitare, din nou, în stradă. „Aş ieşi la fel ca la început. Nu regret nici un moment că am ieşit în stradă, chiar dacă, atunci, pe moment, nu ne-am dat seama că se puteau întâmpla multe. În ziua de astăzi, suntem mulţumiţi că am contribuit cu ceea ce am putut şi noi şi a fost linişte în Valea Jiului. Suntem mândri pentru ţara noastră! Am ieşit în stradă şi voi ieşi din nou, dacă va fi nevoie”, a declarat unul dintre revoluţionarii din Petroşani, Petre Bercu.
Alţii, în schimb, spun că, la 22 de ani de la acele evenimente, încă nu ştim la ce ne foloseşte democraţia pentru care au murit atâţia tineri. „Se pare că nu avem, încă, acea cultură necesară pentru a  administra libertatea. În momentul în care s-a „predat” libertatea de către revoluţionarii noii administraţii a ţării, lumea nu a mai ştiut ce să facă cu ea”, a precizat Adrian Marinică, unul din revoluţionarii din Petroşani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.